Élet-Stílus

Eat, pray, love-turisták kalandjai

A Louvre mosdója helyett immár egy eldugott római fagylaltozót és egy indonéziai bambuszkunyhót rohamoznak meg – könyvvel a hónuk alatt – a turisták. A Da Vinci-kód-turizmus uralmát ugyanis mára már az Ízek, imák, szerelmek (Eat, Pray, Love) című bestseller vette át.

Elizabeth Gilbert 2006-os önéletrajzi regénye, amely 187 hete vezeti a New York Times bestseller listáját, igencsak felpörgette India és Bali (különösen Ubud városának) turizmusát. Bali legspirituálisabb városában manapság az utazásszervezők arra törekednek, hogy megadják az „Eat, pray, love”-élményt az odaérkező külföldieknek. A könyvturisták pedig csak jönnek és jönnek – míg 2009-ben rekordszámú (2,2 millió) turista érkezett Ubudba, idén akár a 2,5 milliót is elérheti a számuk –, ráadásul ugyanolyan érzésekkel akarnak gazdagodni, mint a könyv elolvasásakor. Ha pedig egy másfajta Balit találnak, könnyen csalódottság lesz rajtuk úrrá.

Elizabeth és Julia nyomában

Bali nemcsak a regényből, hanem a tavaly ott zajló filmforgatásból is (a regényből készült filmet október 14-én mutatják be a magyar mozik) jócskán profitált: mintegy 12,5 millió dollárral „dobta meg” a helyi gazdaságot. Az indonéziai sziget szállodái a Julia Roberts főszereplésével készült film augusztusi amerikai premierjét követően már ugrásra készen várták a könyvturistákat az ún. Eat, Pray, Love (röviden: EPL)-csomagokkal. A Balin lévő Four Seasons Hotel egy 4 éjszakára szóló csomagja a könyv egyik szereplőjével, Ketut Liyerrel, az öreg indonéz füvesemberrel (a bambuszkunyhójában) való személyes konzultációt, balinéz főzőtanfolyamot és masszázst is ígért. Sőt aki kifizeti a 3 ezer dolláros csomagot, ingyen eltölthet egy napot a milánói vagy a firenzei Four Seasons Hotelben, ahol idegenvezető segítségével fedezheti fel a város nevezetességeit.

Az Eat, Pray, Love c. film trailerje:

A Four Seasons Hotelt a COMO Hotels&Resorts is követte: a szállodaláncnál egy 10 napos thaiföldi, bhutáni és indonéziai túrát kínálnak, igazodva az Eat, Pray, Love egyes fejezeteihez. Az „ízek” jegyében (750 dollárért) a turisták nemcsak a Metropolitan Bangkok Hotel kényelmét élvezhetik, hanem főzőtanfolyamon is részt vehetnek a neves Kék elefánt főzőiskolában, sőt a bangkoki Bangrak piacról maguk szerezhetik be a hozzávalókat. Ráadásul a Michelin-csillagos séf, az ausztrál születésű szakács David Thompson új éttermében ízesebbnél ízesebb fogásokat ehetnek. Ami az utazás „imák” részét illeti (2660-4500 dollárért), a könyvrajongók 4 éjszakát tölthetnek el a bhutáni Uma Paro luxushotelben, ahol jóga, meditálás és bazaltköves masszázs vár rájuk, de a környék kolostoraiba is kirándulhatnak. A túra a tetőpontját – akárcsak a regényben – Balin, Uma Ubudban éri el (750 dollártól induló árért), ahol a fogatlan, indiai bölcstől, Ketut Liyertől tenyérolvasásra, Wayan – szintén a könyv egyik szereplője – vendéglőjében pedig vitamindús ebédre is számíthatnak.

Nemcsak látni, hanem átélni

Más utazásszervező irodák (pl. a Las Vegas-i Spirit Quest Tours) azonban nem kimondottan a könyv és a film helyszíneire „fuvarozzák el” a turistákat, hogy megnézzék és elmondhassák: itt jártam. Ehelyett inkább egy lelki fejlődési (öngyógyító) utazást kínálnak a fizető vendégeknek, amilyenen az írónő is „átment”. A Las Vegas-i iroda májusban indította az első 6 napos EPL-túráját, amelyet „életmódváltoztató luxusutazásként” hirdetnek. Akik befizetnek 3 ezer dollárt az útra, azokra reggelente meditáció vár, a helyiekkel maláj szoknyában imádkozhatnak, zarándokokkal együtt mártózhatnak meg a szent forrásokban, s autentikus ételeket ehetnek balinéz zenével kísérve.

Eat, Pray, Love-fíling

Eat, Pray, Love-életérzés – kinek utazással, kinek EPL-termékekkel

Az indiai utazási irodák sem restek (Abercrombie&Kent, stb.), szintén nagy hévvel kínálják az EPL-csomagjaikat, ám egyik sem tartalmazza annak a jógaközpontnak (ún. ashram) a helyszínét, ahol az írónő több hónapot is eltöltött (a Maharashtraban lévő Gurudev Siddha Peeth). Ezt azzal magyarázzák, hogy az ashram nem fogad szívesen „hétköznapi” látogatókat, ráadásul a könyv megjelenése óta nagyon hosszú lett a várólista. Ennek ellenére a szervezők hasonlóan gazdag élményeket kínálnak, elsősorban nőknek. A 8600 dollárra rúgó, 14 napos út többek között tartalmazza a Hari Mandir-templom, – amelyet Julia Roberts is megtekintett a film forgatásakor –, valamint Khajuraho templomainak és a Taj Mahal felkeresését is.

Nemcsak a szállodák és utazási irodák, hanem még az útikönyvkiadók is „EPL-üzemmódra” váltottak át. A Lonely Planet például létrehozott egy weboldalt ahol az írónő által felkeresett helyszínekhez kapcsolódóan látnivalókat, szállásokat, utazási irodákat, stb. ajánl, sőt az adott országokra vonatkozó útikönyveit akciósan kínálja.

Megszállták a fagyizót

Míg Balin a füvesember bambuszkunyhója és Wayan vitamindús ebédje számít a fő nevezetességnek, addig Rómában a Trevi-kút mellett található San Crispino fagylaltozó éli át nap mint nap a könyvturisták rohamát, hiszen a könyv főhőse naponta háromszor evett itt fagyit. A fagyizót vezető Alongi fivérek mára már megszokták, hogy 2006 óta tucatjával érkeznek hozzájuk nők, az útikönyvként funkcionáló „Bibliával” a hónuk alatt. Az írónő további gasztronómiai támpontokat is ad az olvasóknak, akik Rómában igyekeznek a nyomába szegődni: Gilbert különösen a Villa Borghese és a Piazza del Popolo éttermeit ajánlja meleg szívvel.

Azonban a könyvben említett helyszínek közül nem mindegyik fürdik a népszerűségben. A nápolyi Da Michele pizzériában, amelyet Gilbert úgy írt le, mint „ahol a világ legjobb pizzáját készítik”, illetve a Leonardo da Vinci Akadémián, ahol az írónő olasz tanfolyamra járt, sem tapasztalták, hogy ugrásszerűen megnőtt volna az érdeklődés.

A business nem áll meg

Ha viszont nincs elég pénzünk EPL-túrákra, ám mindenképpen haza akarunk vinni egy kis Eat, Pray, Love-hangulatot, akkor a filmbemutató apropójából a piacra dobott termékekkel ezt nyugodtan megtehetjük. A film forgalmazója, a Sony Pictures ugyanis speciális Eat, Pray, Love-kollekciót kínál, amelynek termékeit az amerikai Home Shopping Networkön keresztül vásárolhatjuk meg. A kollekció széles, a speciális EPL-termékek palettáján aromagyertyát, szappant, háromféle szájfényt, jegyzetfüzetet, parfümöt, díszpárnát, ékszereket, meditációs rózsafüzért, ágynemű-garnitúrát, pólót, ruhát, sálat, teakészletet egyaránt találhatunk.

a sztori

Eat, pray, love-turisták kalandjai 2
Eat, pray, love-turisták kalandjai 2

Elizabeth harmincas, sikeres nő – volt. Gazdag férj, álomház, fényes karrier. Egyik pillanatról a másikra az élete mégis romokban hevert, látszólag ok nélkül. Egy szörnyű válás és az azt követő depresszió után, megmérgezett kapcsolatokkal a háta mögött nekivágott a nagyvilágnak, hogy végre rájöjjön, ki is ő, és mit akar az élettől. Zarándoklata Itáliába, Indiába és Indonéziába vezet, ahol olasz dzsigolók, indiai guruk, indonéz gyógyítók között bizonyítja, hogy mind a boldog pillanatokat keressük, akármelyik szegletében élünk is e világnak. (kiadó: Ulpius-ház)

Az angol nyelvű kiadásának példáját követve a könyv 2008-as magyar nyelvű változata 2010 őszén újra megjelent, a sikeres filmadaptáció képeivel díszített, új borítóval.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik