Élet-Stílus

Üvegpalota a Belváros szívében?

Tematikus városfejlesztés keretében épülne a budapesti Belváros szívében kereskedelmi célú üvegpalota 320 férőhelyes mélygarázzsal.

Hogy létrejöhessen a 44 ezer négyzetméteres épületkomplexum, ahhoz az V. kerületi Bécsi utcában 5 épületet bontana le az Immobilia Ingatlanfejlesztő. Az üvegpalotát 16 emeletesre tervezik, a tetején pedig egy léghajó alakú luxusszálloda működne, ami mintegy 4 emelettel nyúlna a környező épületek fölé. A beruházó, Csipak Péter mindehhez még egy 320 férőhelyes mélygarázst is szeretne.

Az üvegpalotát és az építtetőket ezzel együtt számos kritika éri: köztük azért is, mert bár ma a bontásra ítélt épületek egyike sem áll műemlékvédelem alatt, a szecessziós Fischer-ház, Budapest első nagyáruháza korábban fővárosi védettség alatt állt. Súlyos hibának tartja az üvegpalota megépítését a Budapesti Építész Kamara elnöke, Bálint Imre is. Szerinte elmaradt a szakma és a közvélemény előzetes megkérdezése és a nyilvános nemzetközi tervpályázat. Bálint Imre hozzáfűzte azt is, hogy egy működő struktúra megbontása drasztikus és érzéketlen építészeti magatartást sugall.

AJÁNLOTT LINKEK:

Gigantikus műszivar épül a Deák térnél (Ingatlanmenedzser)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik