Élet-Stílus

Lebukott a Tour-győztes?

A háromszoros Tour de France-győztes szervezetében klenbuterolt mutatott ki a kölni laboratórium elemzése. Alberto Contador ételmérgezést emleget, a szövetség azonban ideiglenesen felfüggesztette engedélyét.

Tiltott szert találtak a háromszoros Tour de France-győztes Alberto Contador spanyol kerékpáros szervezetében. Az idei francia körversenyt mindössze 39 másodperccel megnyerő spanyol 2010. július 21-én produkált pozitív mintát.

A Pau-i pihenőnapon levett vizeletminta A és B próbájában is kimutatták a klenbuterolt. Egy nappal később, július 22-én Contador ki tudta védeni a luxemburgi Andy Schleck támadását a Col de Tourmalet-n, s ezzel gyakorlatilag megnyerte a versenyt. A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) által akkreditált kölni laboratórium közlése szerint a szer ugyanakkor nagyon kis mennyiségben (50 pikogramm) volt kimutatható – a korábbi technológiával nem is lehetett volna észlelni.

Contador szóvivője csütörtök reggel úgy fogalmazott, a sportoló ételmérgezés miatt produkálhatta a mintát – a verziót ugyanakkor némileg megkérdőjelezi a kerekes másnapi produkciója, illetve a klenbuterol szer maga. Az asztmások által szedett stimuláns ételekben a lehető legritkábban fordul elő, ráadásul légzésserkentőként, vérnyomásnövelőként és zsírégetőként is ismert.

A spanyol csütörtök délben sajtókonferenciát tart szülővárosában, Pintóban. Az értekezleten arról igyekszik majd meggyőzni az újságírókat, hogy nem vétkes az ügyben. Contador nem csak az idei, hanem a tavalyi és a 2007-es francia körversenyen is diadalmaskodott, míg 2008-ban a Giro d’Italián és a Vuelta a Espanán nem talált legyőzőre.

A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) azonnal felfüggesztette a sztár versenyzői engedélyét, ám hangsúlyozta, hogy további vizsgálatokra kerül majd sor.
„További tudományos elemzésekre van szükség mielőtt bárminemű következtetést levonnánk” – állt az UCI közleményében.

A La Gazzetta dello Sport úgy tudja, a doppinggyanú által végigkísért Contador akár kétéves eltiltásra számíthat, s elveszítheti idei Tour-győzelmét. Ha Contadort bűnösnek találják, akkor az ismét komoly csapás volna a kerékpársportra, hiszen az elmúlt évtizedben számos nagyságról derült ki, hogy doppingolt, az UCI pedig rengeteg pénzt ölt abba, hogy megtisztítsa a sportágat a csalóktól.

Az Egyesült Államokban jelenleg is tart az a vizsgálat, amelyet a hétszeres Tour-győztes Lance Armstrong ellen folytatnak, ugyanis Landis azt vallotta, hogy honfitársa is rendszeresen élt doppingszerekkel pályafutása során.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik