Élet-Stílus

Újpest-FTC: a bűnözők a lelátón

Az Újpest-Ferencváros bajnoki mérkőzésen történt rendbontásokat kivizsgáló albizottság úgy véli, hogy a botrányért elsősorban a „klubszínekben feltűnő bűnözők" tehetők felelőssé.

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) NB I-es bizottságának három tagú, George F. Hemingway, Domonyai László és Illés János alkotta albizottsága tízpontos jelentésében megállapítja, hogy „a történések elsőszámú és meghatározó felelősei azon, viszonylag kisszámú, 50 és 200 közötti főre tehető egyének, akik tulajdonképpen klubszínekben feltűnő bűnözők”. A jelentés készítői megjegyezték: „a hatóságok és a klubok első számú feladata, hogy ezeket az egyéneket nevesítsék és kitiltsák minden magyar stadionból”.

Hiba volt jegyeket adni a szurkolóknak

A pályaválasztó Újpest felelősségét annyiban állapította meg a jelentés, hogy a klub „hibásan járt el, amikor 500 vendégjegyet nem a Ferencvároson keresztül, hanem megbízhatatlan vendégszurkolói forrásokon keresztül értékesített”, de hozzátette, a jószándékhoz kétség sem férhet, amely éppen a rendbontások megelőzésére irányult.

Cinkosok a szervezők között?

A pirotechnikai eszközök használatával kapcsolatban az albizottság kiemelte, „nem hihető az az elmélet, hogy a rendezők, és mindkét csapat biztonsági szolgálatai mindent megtettek annak érdekében, hogy pirotechnikai eszközök ne kerüljenek a nézőtérre”. Az albizottság amúgy nem zárta ki a szervezésben résztvevő személyek cinkosságát sem.

A biztonsági szolgálat szakszerűtlenségét a tekintetben állapította meg a testület, hogy a ferencvárosi szektorban történő rendbontás kezdetén „a biztonsági szolgálatnak már korábban fel kellett volna lépnie, hogy az ott megvalósuló barbarizmust elkerüljék”.

Most is büntethetőek a rendbontók

A rendőrség határozott fellépését mindenképpen szükségesnek ítélte az albizottság, mert „megjelenése a stadionban további rendbontást előzött meg”. A törvényi szabályozással kapcsolatban pedig kiemelte, hogy „ugyan finomítások elképzelhetők, ugyanakkor meglátása szerint a törvényi háttér már most is megvan ahhoz, hogy megfelelőképpen eljárjanak a rendbontók ellen. Ehhez viszont lényegesen nagyobb együttműködésre és jobb hozzáállásra van szükségünk a bíróságok részéről”.


Szükség van modern beléptető rendszerre

„Az NB I-nek feltétlenül szüksége van egy minden igényt kielégítő modern beléptető rendszerre. A rendszernek minden stadionra ki kell terjednie, a szurkolói anonimitást megszüntetnie, és megakadályoznia egy stadionból kitiltott személy belépését akármelyik más stadionba. Ehhez nyilvánvalóan kormányzati anyagi segítség szükséges, hiszen egyfelől a klubok mai állás szerint ezt képtelenek finanszírozni; ugyanakkor a bűnözők kizárása egy részben sportkormányzati feladat is” – olvasható a jelentésben.

Ostoba döntés bezárni a stadionokat

A testület nem ért egyet az Újpestre kiszabott büntetéssel, azaz két zártkapus mérkőzéssel, mert úgy ítéli meg, hogy a zártkapus mérkőzés, mint büntetés, az intézkedésnek legostobább formája.

„Megdöbbentő, hogy ma egy pár megengedhetetlen szurkolói rigmus az egyik oldalon, vagy több ember ellen irányuló életveszélyes támadás a másik oldalon ugyan azt a szankciót váltja ki. Helytelen gyakorlat, hogy a legkisebb fegyelmi vétség is rendkívül magas pénzbüntetést von maga után a klubok részéről az objektív felelősség nevében, és ismétlés esetén ezek a szankciók halmozottan emelkednek minden kézzel fogható eredmény nélkül. Itt alapvető változásra van szükség, amelyet az MLSZ elnökségének kell meglépnie” – értékelte a fegyelmi bizottság munkásságát az albizottság.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik