Élet-Stílus

A 21. század betegsége lehet

Aki csak pizsamában látja gyerekeit, semmit se tud a barátairól és folyton az irodában van, kezdhet aggódni.

A munkamánia fogalma napjainkban egyre kevésbé ismeretlen és szinte mindenkinek van egy olyan ismerőse, aki sosem ér rá, hanyagolja a baráti kapcsolatait, sőt a magánéletét is és csak a munkájának él. Ez persze nem minden esetben jelez automatikusan betegséget, hiszen a munka, amennyiben valaki sikerélményt talál benne, lehet valódi örömforrás is, ám ettől függetlenül kérdés az, hogy mennyi munka tekinthető egészségesnek.

Az, aki rendszeresen, munkaidőn túl is bent marad, csak pizsamában, az ágyban látja gyerekeit, feszélyezve érzi magát már a szabadnapok puszta gondolatától is és nem mozdul hangosra állított mobiltelefon nélkül viszont jó úton jár a munkamánia felé. A közhiedelemmel ellentétben ez egyáltalán nem csak a férfiakat érinti: mióta egyre több a női vezető, rájuk is egyre inkább jellemző a túlzott munkamánia. A két nem között az egyetlen meghatározó különbség, hogy amíg a férfiak minderre a család mellett is képesek, addig a munkamániában szenvedő nők jelentős része egyedül él.

Érdemes elgondolkodni azon, vajon megéri-e: a munkamánia miatt ugyanis nemcsak a baráti kapcsolatok kerülnek veszélybe, a túlhajszolt életmódnak egyéb súlyos következményei is lehetnek. Japánban például évente körülbelül ezer ember hal meg a túlzott munkamánia miatt.

AJÁNLOTT LINKEK:

Honnan tudjuk, hogy munkamániások vagyunk? (LifeNetwork)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik