Élet-Stílus

Oroszlánok a Margit hídon

A híd második világháborúban elpusztult díszítőelemeit restaurátorok készítik el újra.

A Margit híd átépítése során helyreállítják a második világháború során elpusztult, illetve a későbbiekben lebontott díszítőelemeket is. A korabeli obeliszkek, kandeláberek, lámpaoszlopok, díszes öntöttvas korlátok, kőből faragott címerek, Zsolnay csempék és a korona mellett újra láthatóak lesznek a Margit híd oroszlánjai is – áll a Margit híd sajtóiroda hétfői közleményében.

A Margit híd 1876-os avatásától 16 bronzból öntött, életnagyságú oroszlánfej díszítette az átkelőt. Amikor azonban a második világháborúban a németek a Dunába robbantották a hidat, a többi dísszel együtt az oroszlánok is elpusztultak.

A jelenleg folyó műemléki rekonstrukció során a restaurátorok újra elkészítik a megsemmisült elemeket. Az egykori öntvények mára nem maradtak fenn, és a tervek többsége is elpusztult a világháborúban. Az obeliszkek, lámpavasak, díszítőszobrok többsége ma csak töredékeken vagy archív fotókon tanulmányozható. Az oroszlánok esetében a restaurátorok a Kiscelli Múzeumban fellelt egykorú állatszobor alapján dolgoztak. Először gipszből öntötték ki a mintákat, majd a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal jóváhagyása után a csepeli öntödében készítették el szobrokat. A munkálatok a napokban fejeződnek be – olvasható a közleményben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik