Élet-Stílus

Az egylábú szék művészete

Az a designer, aki nem képes hasznos, vagy szép dolgot alkotni egy dolgot tehet: művésznek kiáltja ki magát, akire nem vonatkoznak a fenti elvárások.

Ki nem próbált az unalmas iskolai órák alatt valami szórakoztatót találni a környezetében. Legtöbbünk bizonyára hintázott a székén – amíg a szigorú tanárnő le nem állította. Vannak, akiknek ez az élmény olyan maradandó, hogy művészetüket erre a momentumra építik. Művészet az, amit sikerül ekként eladni. Jó fellépés, és jó duma kell hozzá. Házi filozófia, aminek az egylábú szék alkotója, Pascal Anson sincs híján.

A világ legközönségesebb, mondhatni unalmas, hétköznapi székét alakította át úgy, hogy annak a négy lábon álló pozíció mellett két másik egyensúlyi helyzete is van. Két lábon is megmarad, sőt – kis ügyességgel – akár egy lábon is ki lehet egyensúlyozni. Szépnek nem szép, hasznosnak nem hasznos, de modern művészetként megcsodálhatjuk. Mindenki eldöntheti, hogy sznob lesz, aki bonyolult magyarázatot gyárt hozzá, vagy barbár, aki csak legyint az egész cirkuszra…

AJÁNLOTT LINKEK:
Pascal Anson weboldala

Ajánlott videó

Olvasói sztorik