Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak – David Guetta vagy Indiana Jones

A hétvége programkínálatában országszerte a kutatókkal tölthetjük a péntek esténket, de Debrecenben Guetta zenéjére is rophatjuk. Szombaton a Placcc Fesztivál kultúrkommandósai szállhatnak partra, míg vasárnap Faludyra emlékezhetünk a a Cinka Panka Cigányszínházzal.

Péntek, szeptember 24.

Ismét itt a Kutatók Éjszakája, amelynek keretében több mint nyolcszáz ingyenes programon közel ezer kutató bizonyítja be a nagyközönség számára, hogy a tudomány érdekes. Szombathelyen helyszínelők, Miskolcon mágneses lebegés, Sárospatakon hipnózis várja az éjszakázókat, de lesznek világító állatok és legórobotok is. A rendezvény 24 város 43 intézményében zajlik párhuzamosan, így izgalmas és különleges programokra lehet számítani Soprontól Budapesten át Debrecenig. Ingyenes, interaktív kísérletek, előadások, kiállítások, intézmény bejárások ismertetik meg az érdeklődőket a tudomány világával.

Menjek vagy maradjak – David Guetta vagy Indiana Jones 1

A filmrajongóknak irány Szentes. A Magyar Független Film és Video Szövetség ugyanis csütörtöktől vasárnapig itt rendezi meg Országos Függetlenfilm Fesztiválját. A nevezési idő alatt beérkezett 96 pályamű (1614 perci filmanyag) előzsűrizése szeptember 13-án fejeződött be. A fesztiválon az előzsűri által válogatott, illetve egyenes ágon a tájegységi szemléken díjazott filmek kerültek a 14 órás versenyprogramba. A kiválasztott munkákat szakértő zsűri értékeli, és összesen több mint 1 millió forinttal díjazza a legjobb alkotásokat. Az év kiemelkedő függetlenfilmes eseménye időről időre több száz érdeklődőt vonz. A regisztrált fesztivállátogatók számára a vetítésekre és a kiegészítő programokra a belépés ingyenes. A versenyprogramon kívüli vetítések a Szentesi Üdülőközpont termálvizes medencéinél zajlanak.

Míg korábban a neves DJ, David Guetta arról volt híres, hogy több fellépését is lemondta Magyarországon, erre az lvedra már kis túlzással elmondhatjuk, hogy minden hétvégén itt játszik valahol. Ezúttal Debrecen a helyszín, konkrétan a Főnix Csarnok. Negyedik szerzői albuma, a tavaly augusztusban megjelent “One Love” elképesztő sikereinek köszönhetően David Guetta diadalmenete idén is töretlenül folytatódik tovább. Az olyan popsztárok, mint a Black Eyed Peas, Akon, vagy Kelly Rowland közreműködésével elkészült nagylemez világszerte hónapokig ostromolta a dance chartok és lemezeladási listák élmezőnyét. Így biztosan mindenkinek jut majd a napi betevő elektronikus tánczenéből.

—- Szombat, szeptember 25.—-

A Szövetség’39 Művészeti Bázis egy katonai teherautóval négy napon át a legváratlanabb helyeken bukkan fel a főváros utcáin. A jármű pénteken a VII. kerületi Klauzál téren megszépül, majd három napon napon át napi nyolc órában járja Budapest útjait. Az ingyenes akciósorozat mottója „spontán partraszállás”. A városlakók akkor is részesei lehetnek egy-egy meglepő és játékos eseménynek, ha éppen a zebránál várakoznak. Aki verset talál a kocsija szélvédőjén vagy egy fotókiállítást a kapualjban, ne lepődjön meg, mert valami történik a városban, ami szabad utat keres magának a megszokások, a nagyvárosi hétköznapok útvesztőjéből. Az első PLACCC Fesztivál 2008-ban azért jött létre, hogy népszerűsítse a Magyarországon akkor még kevéssé ismert helyszínspecifikus művészetet. Két éve csak külföldi csoportok léptek fel, ám azóta egyre több hazai alkotó mutatja be formabontó köztéri produkcióit a PLACCC-on. A művészek idén is meglepő, elgondolkodtató, provokatív és humoros akciókkal várják az újszerű élményekre fogékony közönséget.

Szombaton koradélutántól utcazenészek lepik el a Ráday utcát. A Soho live. Ráday utcazene fesztiváon az éttermek teraszára beköltöznek zenészek, színészek, bábosok, mozdulatművészek és élőszobrok. Többek között Jamie Winchester, Ágoston Béla és a Schaplin, Fellegini, Cabaret Medrano, Eugenia formació, Canarro, Long Tall Sonny és Szabó Tamás valamint a Stúdió K Színház színészei szórakoztatják az utca emberét. A Ráday Könyvesház előtt a 12 legszebb magyar vers hallgatható.

Vajon melyik szó lehet, amely a jövőért elkötelezett zöldgondolkodó számára a legszebben cseng manapság? Hát persze, hogy a „fenntartható” az. E köré szerveztek egy egész Fenntarthatósági Napot a Millenárisba. A rendhagyó szakmai konferencia és kiállítás fő célcsoportjai a fiatalok. Amiben pedig különbözni kíván más szakmai eseménytől, az a lendület, az interaktivitás, a hiperaktivitás, és a komplexitás. Résztvevőknek olyan közszereplőket (művészek, tanárok, üzleti szereplők, civil szervezetek tagjai, politikai szereplők, stb.) hívtak, akik szerintünk valóban hozzájárulnak a fenntarthatósághoz, valamilyen kimagasló eredményt tudhatnak magukénak ezen a téren.

—-Vasárnap, szeptember 26.—-

A Művészetek Palotájának előcsarnokában a Cifra Palota várja azokat a családokat, akik aktívan, kreatívan, tartalmas programokkal szeretnék eltölteni az időt. A Müpa más művészeti előadásaikhoz is kapcsolódó programokkal az a cél, hogy értéket mutassanak és felkeltsék az ifjabb nemzedék érdeklődését a művészetek iránt. A színpadon zajló gyermekkoncertek, táncelőadások, meseszínházak, és az előcsarnok többi területén megrendezett zenei és kreatív foglalkozások, készségfejlesztő programok biztosan hozzájárulnak ahhoz, hogy kineveljék a jövő közönségét.

Faludy György szerdán lett volna pontosan száz éves. Ha megérte volna. Ennek apropóján tartanak megemlékezést a Gödörben kiállításokkal, színházzal, és természetesen koncertekkel. Bár már szombaton fellép Földes László, Hobo és Víg Mihály, de Vasárnap a Cinka Panka Cigányszínház értelmezi újra Villon verseit. Ezután Gerendás Péter pengeti el saját Faludy-élményét. Zárásképpen pedig Peter Ogi játssza a nagy költő általa megzenésített verseit. Mindeközben Faludy metszeteket láthatunk Nágel Kornél jóvoltából.

Etyeken a kézműves gasztronómiai fesztivál, a Kezes-lábos vár minden borra szomjas és programra éhes látogatót. Idén az Újhegyet és az Öreghegyet szinte már teljesen elfoglalják az etyeki pincészetek vendégeiként Magyarország legkiválóbb kézműves borászai. A kétnapos seregszemle hagyományos fénypontjának számító főzőversenyre a tavalyi helyszínen, a megannyi kiállítót is felvonultató Kecskegödörben kerül sor. A tradicionális hazai étkek és borok mellett kulturális programok, koncertek, kiállítások, játszóház és gyerekprogramok biztosítják a hangulatot.

—-Kiállítás—-

Csütörtökön nyit a Szépművészeti „Nuda Veritas – Gustav Klimt és a bécsi szecesszió kezdetei 1895-1905” című tárlata. A modernizmust bemutató tárlatsorozat új állomása mintegy 100 millióba került, biztosítási értéke 35 milliárd forint. A tárlat fő alkotása sokkolta a korabeli közvéleményt. A 70 művész több mint 200 műalkotását felvonultató tárlat a bécsi Secession művészegyesület korai szakaszát mutatja be. A kiállítás nagyrészt rajzokra és sokszorosított grafikákra épül, de ezeket néhány kiemelkedő festmény, szobor egészíti ki. A leghíresebb műtárgyakat kétségkívül Gustav Klimt jegyzi, hét kiállított festménye között van a főművének tekintett Nuda Veritas – a meztelen igazság című képe is, amelynek biztosítási értéke önmagában 35 milliárd forintra rúg.

—-Maradjak… …tévézni—-

Péntek szeptember 24.
21:35
m1

Az ügynökség

Menjek vagy maradjak – David Guetta vagy Indiana Jones 2

Robert De Niro filmjében Edward Wilson a főszereplő, aki a hidegháború kezdetén, a Disznó-öbölben történt amerikai-orosz konfliktus után kap megbízatást, hogy hozzon létre egy olyan szervezetet, amely az Egyesült Államok érdekeit védi külföldön. Munkája során azonban az országot uraló hidegháborús paranoiás hangulat egyre inkább fokozódik, és az iroda falain belülre is beférkőzik. Egyre furcsább gondolatai támadnak, végül már nem bízhat senkiben sem, mindenki gyanús. Teljes elhivatottsággal él munkájának, és országának. Ennek azonban megvan az ára. Wilson kénytelen feláldozni korábbi ábrándjait, és ami a legfontosabb, a házasságát is.

Szombat, szeptember 25.
21:45
m2

Sztálingrád

Menjek vagy maradjak – David Guetta vagy Indiana Jones 2

A német háborús film sokévnyi csend után nyúlt hozzá a második világháborúhoz, amely során a német katona nem mint a gonosz náci jelenik meg a képernyőn, henem mint olyan ember, mint akik a frontvonal túloldalán vannak. 1942 őszén és telén a németek legnagyobb veszteségét követelő, de egyben legfontosabb támadási pontja Sztálingrád, a Volga melletti ipari központ és közlekedési csomópont. Fritz és Rollo, a háborús tapasztalatokkal rendelkező tisztek, Hans, a fiatal hadnagy, és a társaság újonca Gege csodálkozással és egyre nagyobb elkeseredéssel hallgatják a rádióban, amint Hitler Münchenben diadalmasan szónokol Sztálingrád bevételéről. Az első vonalban harcoló többi német honfitársukhoz hasonlóan ők már tudják, Sztálingrádnál minden idők legborzalmasabb csatáját fogják vívni.

Vasárnap, szeptember 26.
20:05
TV2

Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag

Menjek vagy maradjak – David Guetta vagy Indiana Jones 2

Spielberg és Lucas sikersorozatának talán a legjobb darabja, ahol Indiana Jones némikép kilép a kétdimenziós kalandhős szerepkörből és megismerhetjük a múltját, édesapját, frusztrációit is, de persze azért mindeközben tudjuk, hogy szőrén megüli a Tigris tankot is, és a szép szőkét is ágyba viszi. Ezúttal a Szent Grál nyomában jár a kalandos életű régészprofesszor. A legendás kehelyben fogták fel Krisztus vérét, így nem csoda, hogy a vallási fanatikusok mellett a nácik érdeklődését is felkelti. Jones egy szakértőhöz, az apjához fordul segítségért, együtt indulnak az ereklye megszerzéséért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik