Élet-Stílus

Ma nyílik a botrányos pécsi kiállítás

Az általánosan elfogadott társadalmi normák ellen lázadó nők szemszögéből mutatja be a lengyel kultúrát az Engedetlenek című kiállítás, amely a pécsi HattyúHáz Galériában nyílik csütörtökön. A Pécsi Egyházmegye püspöke a kiállítást istentagadónak és borzalmasnak minősítette.

“A nyolc lengyel művész alkotásai az érzelmekre és azok kifejezési formáira fókuszálnak. Ezáltal a Lengyel Anya mítosza – amely a nő erősen sztereotip ábrázolásaként a gyerekekről, a férjről, a családtagokról való állandó gondoskodás terhe alatt élő, örök áldozatkész nőt jelenti – egy érett, saját függetlenségét megtartani képes nő alakjává formálódik” – áll a kiállításról szóló tájékoztatójában.

A pécsi Krakkó-napok keretében az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program támogatásával megvalósuló kiállításon látható performanszok, installációk, fotók, videók, szobrok és festmények elsősorban azt az aktuális kérdést vetik fel, hogy milyen mértékben lehetséges a sztereotípiák elvetése, megkérdőjelezése, valamint a már meglévő kulturális sémákat milyen új sémák váltják fel a hétköznapokban.

Anna Niesterowicz : Agency című alkotása (fotó: MTI/Kálmándy Ferenc)

Anna Niesterowicz : Agency című alkotása. Képgaléria! (fotó: MTI/Kálmándy Ferenc)

A szervezők szerint a felkért lengyel női művészek nagy elismertségnek örvendenek, s nem idegenkednek sem a düh, sem a lázadás formáitól, nem félnek érzéseiket kifejezni, álláspontjukat hangoztatni a hagyományos értelemben vett “nőiséggel” szemben.

Bár a megnyitót csak csütörtökön délután tartják, és szerdán még a tárlat berendezése folyt, Mayer Mihály, a Pécsi Egyházmegye püspöke már tiltakozását fejezte ki a kiállítás miatt. A bama.hu internetes portál híradása szerint a püspök a műveket családellenesnek tartja, úgy véli, azok éles ellentétben állnak a keresztényi felfogással, a családról, gyermekvállalásról szóló nézettel. Mayer Mihály püspök a megyei lapnak, a gender ideológiát az istentagadó liberálisok legnagyobb blődségének, a kiállítást pedig borzalomnak minősítette.

Az engedetlenek című tárlat ingyenesen látogatható és október 15-ig tart nyitva a HattyúHáz Galériában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik