Élet-Stílus

Bujtor emléktáblát avattak

Felavatták Bujtor István színművész, a Petőfi Színház volt igazgatója emléktábláját pénteken Veszprémben; a színház főbejáratánál elhelyezett bronz emléktáblát az egy éve elhunyt művész felesége, Bujtor Judit és fia, Bujtor Balázs leplezte le, mintegy száz résztvevő jelenlétében.

Bujtor Istvánnak erőtere, kisugárzása volt, amely hitet, erőt adott az embernek – mondta Oberfrank Pál, a színház jelenlegi igazgatója. A színház főbejáratánál látható már régóta Bujtor István testvérének, Latinovits Zoltánnak az emléktáblája, és „különleges erőt ad az is, hogy most ebben a térben az ő szellemi, lelki jelenlétükben állhatunk” – tette hozzá a színidirektor.

Bikádi László, a színházat fenntartó Veszprém Megyei Közgyűlés képviselője hangsúlyozta, hogy Bujtor István igazgatóként „megmentette a veszprémi színházat, megmutatta: lehet ezt jól is csinálni”.

Horváth Lászlóné, a színház gazdasági igazgatója arról beszélt, hogy Bujtor István „ember volt csupa nagybetűvel, de Eötvös Csöpiként nagyon elegánsan túl tudott lépni a kicsinyeskedéseken, a gondok gerjesztőin”. Mint felidézte, színházigazgatóvá választása után egy hónappal már úgy beszélt, hogy a „mi színházunk”, hitt a munkában, és abban, hogy lehet nívós színházat csinálni, és arra a nézők bejönnek. A gazdasági vezető szerint Bujtor István „nem kért, nem parancsolt, mindig irányt és példát mutatott”.

Eperjes Károly, a színház művészeti tanácsadója is megemlékezett Bujtor Istvánról művészbarátja és vezetőtársa egy évvel ezelőtti halála kapcsán.
Bujtor emléktáblát avattak 1Az emléktáblát Bujtor Judit és Bujtor Balázs leplezte le. Nagy Károly veszprémi kanonok – aki Bujtor István barátja és gyóntatója volt – áldotta meg az emléktáblát. Ezt követően a színháztól száz méternyire lévő Latinovits Játékszínt „átkeresztelték” Latinovits-Bujtor Játékszínre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik