Élet-Stílus

Alacsonyabbaknál gyakoribb az infarktus?

A dohányzás és a magas vérnyomás mellett, a testmagasság lehet a következő kockázati tényező a szívbetegségek kialakulásában.

A Tamperei Egyetem finn kutatói mutattak rá arra, hogy az alacsony férfiak és nők egyaránt sokkal veszélyeztetettebbek szívinfarktus szempontjából, mint a magasabbak. A kutatók átnézték a világ orvosi szakirodalmát, hogy összefüggést találjanak a testmagasság és a szívinfarktus kockázata között: az első megfigyelések a múlt század ötvenes éveiben jelentek meg. Ezek szerint az infarktus miatt kórházba kerülő férfiak általában alacsonyabbak.

Nemrég kimutatták, hogy a koszorúerek átmérője a testmagasságtól és súlytól függ, így nem lehetetlen, hogy a kisebb emberek kisebb koszorúerei hamarabb elzáródnak, mint a nagyobb férfiak vagy nők szívében lévő, tágabb erek.

A magasság azonban nem csak a szívbetegségek terén járhat előnyökkel. Azt, hogy jól járhat az, aki magas már a gazdasági életben is feljegyezték: Amerikában ugyanis a nagyobb testmagasság évente ezer dollárral magasabb jövedelmet jelent, sőt a nőknél még arra is fény derült, hogy a magasabb ikertestvér kapja a magasabb fizetést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik