Élet-Stílus

Rendhagyó képzés

Mindössze 7 euróba kerül egy éjszaka nyáron a Gellérthegy egyik legszebb fekvésű utcájában található hostelben. Az áprilisban alapított céghez a működés megkezdését követő hetekben kiérkező ellenőrök semmilyen hiányosságot nem találtak. Ez eddig nem rendhagyó, de az már igen, hogy a kft. három harmadéves közgazdász hallgató első cégalapítása, ők állították össze az üzleti tervet, és a pénzügyeket is ők intézik. A hostel – amely tavaly megkapta az egyik legjobb projektötlet címet a Mathias Corvinus Collegium (MCC) diákjaitól – mára szép profitot termelő valósággá vált.

Magyarország legnagyobb multidiszciplináris Collegiuma 1996 óta működik. Tombor Balázs alapító, valamint az intézmény létrehozatalát a kezdetektől kivitelező Tombor András – az alapítvány jelenlegi elnöke – a kiemelkedően tehetséges, szűkebb közösségük és az ország jóléte iránt elkötelezett fiatalok képzését tűzték ki célul. Jelenleg öt évfolyamon közel 120 hallgató tanul az intézményben, csaknem mindannyian az MCC I. kerületi, Somlói úti épületében laknak.

Rendhagyó képzés 1

Más, mint bármi más
Vastag István, a Budapesti Corvinus Egyetem közgazdász képzése mellett az MCC nemzetközi kapcsolatok szakirányán is végzett 2007-ben. Jelenleg az OTP Bank leányvállalati szakértője. Azt mondja, néhány éve még csak a szakmai vezetők bólogattak elismerően, ha valaki e Collegium diákja volt, ma már a hr-esek számára is jól csengő brand a Mathias Corvinus Collegium. Emellett az ott megszerzett kapcsolati tőke is sokat nyom a latban az ember pályája során. „Nem arról van szó, hogy a Collegiumi barátainkat ajánljuk be a vállalatunknál megüresedő helyre, ennél jóval meghatározóbb, hogy egykori tanáraink és az MCC-ben szövődött barátságok révén folyamatosan széles szeletét látjuk a magyar munkaerőpiacnak, gazdaságnak” – mondja.

István annak idején másodéves egyetemistaként került be az MCC-be, de a Collegium már középiskolások számára is indít kurzusokat. A programba regisztrálók két éven át online órákon vehetnek részt, ezeken elsősorban az emelt szintű érettségire felkészítő anyagokkal találkoznak. Collegiumi vizsgáikat szintén elektronikusan tehetik le. De a kapcsolat nem korlátozódik az e-learning felületre: Budapesten havonta neves szakemberek tartanak előadást, s ezt délutánonként valamilyen képességfejlesztő foglalkozás – esszéírás, prezentációkészítés – egészíti ki, félévente pedig kétnapos hétvégi kurzuson vehetnek részt a program diákjai.

Nemcsak a középiskolás program résztvevői felvételizhetnek az MCC egyetemi képzésére, hanem a Budapesti Corvinus Egyetemen, az Eötvös Loránd Tudományegyetemen (ELTE), a Budapesti Műszaki Egyetemen (BME), a Central European Universityn (CEU), a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen (PPE) vagy a Károli Gáspár Református Egyetemen (KRE) felsőfokú tanulmányaikat megkezdők is. Ebben az évben az első évfolyam 25 helyére több mint 100-an jelentkeztek. „A felvételkor négy fő szempontot tartunk szem előtt: a tehetséget, a jó képességeket, a közösségi elkötelezettséget, végül, de nem utolsósorban a tanulni vágyást. Figyelembe vesszük természetesen a pályázó szociális helyzetét is, de a felvételhez ez nem elégséges feltétel” – mondja Szalai Zoltán, az MCC ügyvezető igazgatója.

Rendhagyó képzés 1

A felvételinek fontos része az MCC honlapján korábban meghirdetett témák valamelyikének saját feldolgozása és prezentálása, a pro és kontra érvek bemutatása. A felvételt nyertek az első évben juniorképzésben vesznek részt. A formális-informális logika, az etikett-, az íráskészség-fejlesztő órák teljesítése mellett a legfontosabb feladat, hogy a második szemeszter végére mindenki felsőfokú angolnyelv-tudásra tegyen szert. „Végzéskor két felsőfokú nyelvvizsgát várunk el a kollégistáktól. Ehhez segítségképpen folyamatosan ingyen járhatnak angol-, német-, francia-, kínai vagy oroszórákra. Emellett lényeges oktatási elvünk, hogy ne szakbarbárokat neveljünk, ezért a jogász- és a bölcsészhallgatóknak mikro- és makroökonómiát is tanulniuk kell, a közgazdászoknak pedig például politikai filozófiát” – mondja Szalai Zoltán. Az alapozó első év végén általában a fiatalok 80–85 százaléka nyer felvételt az öt szakirány (közgazdaság, nemzetközi kapcsolatok, médiakommunikáció, jog, közép-európai tanulmányok) valamelyikére.

„Mást, máshogyan adunk, mint egy hagyományos magyar egyetem” – mutat rá Szalai Zoltán. Az erősen gyakorlatorientált, kiscsoportos foglalkozásokra mindenki a saját egyeteméről, az ottani órarendben előírt előadásai után érkezik. Az órák jellemzően délután 4 és este 8 között zajlanak az MCC gellérthegyi épületében. Az év közben összegyűjtött projektötletek legjobbjait a hallgatók 4–6 fős csoportokban meg is valósítják a tanév során. Ilyen volt a nyáron a Collegium épületében üzemelő hostel, így épül éppen egy árvaháznak játszótér, de készült már az egyház és az állampárt viszonyát vizsgáló kutatás is. A tanulók eredményeit félévente a tanárok és Tombor András elnök értékelik 15–20 perces, gyakran személyiségfejlesztő és karriertanácsadásba torkolló beszélgetés keretében.

Mesterképzés
A bachelor fokozatú diploma megszerzése után a masterképzés idején az MCC diákjai egy Magyarországon kuriózumnak számító vezetőképző akadémiát (leadership academy) végezhetnek el. A négy félév alatt a legnevesebb magyar és nemzetközi gyakorlati szakemberek, valamint a világ húsz legjobb egyetemének tanárai tartanak blokkosított órákat.

„Mint az egyetem mellett végzett többlettevékenység, az MCC is fontos jelzés a munkaadók számára, hiszen azt mutatja, hogy az ember motivált, átlagon felüli teljesítményre képes és törekszik is erre. Immár a munkaadói oldalon állva én is odafigyelek ezekre a jelzésekre a kiválasztási folyamat során” – emeli ki Tamás Katalin, MCC-s öregdiák, a Mol Energiakereskedő Zrt. optimalizáció és árazás igazgatója. Az intézményt elvégzők hosszabb-rövidebb külföldi tanulmányok után elsősorban a versenyszféra nagyvállalatainál helyezkednek el, de akad, aki az államigazgatásban vagy a jegybankban köt ki. „Komoly szakmai tudással érkeznek, matematikai, közgazdasági ismereteiket azonnal képesek alkalmazni” – mondja tapasztalatairól Fasimon Sándor, a Mol Nyrt. ellátás és trading ügyvezető igazgatója, akinek a keze alatt jó néhány, az MCC-t is kijárt fiatal dolgozott már.

Fej fej mellett
A Mathias Corvinus Collegium védnöke az euró atyjának tartott Lámfalussy Sándor is. Rendszeres előadója az intézménynek Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója, John Lukács és Romsics Ignác történészek, valamint Németh Béla pr-szakember, a Mediabrands ügyvezető igazgatója. Az elmúlt tanévben neves külföldi professzorokat sikerült kurzusvezetőnek meghívni: többek között Rodney Barkert és Gwyn Bevant, a London School of Economics and Political Science (LSE) professzorait, Ceferi Solert az ESADE Business Schoolról, Bertrand Leveaux-t a párizsi ENA-ról, valamint az IESE Business Schoolon oktató Guido Stein professzort is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik