Élet-Stílus

Mindenki túlélhetett volna a Titanicon

admin
admin

2010. 09. 22. 15:03

Kormányzási hiba miatt ütközött egy jéghegynek a Titanic, és ha a tulajdonos nem ad parancsot az út folytatására, a luxusgőzös még a víz felszínén megvárhatta volna a mentőhajókat – állítja a hajó másodtisztjének unokája.

Louise Patten író, a Titanic másodtisztjének, Charles Lightollernek az unokája egy interjúban úgy fogalmazott, azért rejtegették az igazságot több mint száz éven át, hogy megóvják nagyapja – egy későbbi háborús hős – jó hírét. Lightoller, aki a katasztrófát túlélő legmagasabb rangú tiszt volt, attól a félelemtől vezérelve leplezte el a hibát az Atlanti-óceán mindkét partján végzett vizsgálatok során, hogy tönkremehet a Titanicot üzemeltető társaság és kollégái elveszíthetik állásukat.
Louise Patten szerint Robert Hitchins kormányos ijedtségében rossz irányba fordította a hajót, amikor szembesült a jégheggyel. Amikor már megtörtént a baj, csak négy perc maradt volna a hiba kijavítására, de már késő volt. Charles Lightoller nem volt szolgálatban az ütközéskor, de jelen volt a tisztek utolsó megbeszélésén, mielőtt a hajó hullámsírba került volna. Ekkor volt fültanúja a fatális hibának, valamint annak, ahogy a Titanicot birtokló White Star Line elnöke rábeszéli a kapitányt, folytassa az utat. Ezzel a döntéssel órákkal siettette a hajó süllyedését.

„Ha a Titanic egy helyben marad, ki tudta volna várni, míg megérkezik a mentőhajó. Senkinek sem kellett volna meghalnia” – mondta a The Daily Telegraph című lapnak Patten.

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.