Élet-Stílus

A fiatalok többsége 13-14 évesen már nem szűz

Egy most készült felmérésből kiderült az is, hogy a megkérdezett 3000 diák fele senkivel sem beszél a szexről.

Az Országos Egészségfejlesztési Intézet (OEFI) végzett felmérést a fiatalok körében, amelyből kiderült, a fiatalok jó része 13-14 éves korában veszíti el a szüzességét. Simich Rita, az OEFI főigazgató-helyettese megdöbbentőnek tartja, hogy a több mint 3000 diák fele szinte senkivel nem beszél a szexről: se a családjával, se a barátaival. A szakértő szerint ennek is köszönhető, hogy a fiatalok fejében keszekuszaság van a témával kapcsolatban.

A kutatást az OEFI még tavaly végezte az Egészségügyi Minisztérium támogatásával, ahol az adatgyűjtés a 14-16 éves diákok szexualitással kapcsolatos ismereteire és attitűdjeire vonatkozott. A válaszok alapján elmondható, hogy a fiúknál az első szexuális élmény átlagos életkora 13,56 év, míg a lányoknál 13,97 év. A 16 éves fiúk 63%-ban, míg a lányok 56%-ban válaszoltak úgy, hogy túl vannak már szüzességük elvesztésén.

Simich Rita szerint az kétségtelen tény, hogy a fiatalok egyre korábban válnak éretté, de hozzáfűzte, érzelmileg nagyon le vannak maradva. Épp ezért egészségügyileg is veszélyesnek tartja, hogy ennyire korán kezdik a szexuális életet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik