Élet-Stílus

Teszteltük az új gördeszkapályát

Ügyes konfliktuskezelés vagy politikai fogás, a gördeszkásoknak mindegy, örülnek, hogy végre megépült a gördeszka pálya. Ennek rajtuk kívül valószínűleg csak a gyalogosok örülnek jobban. Az ingyenesen használható pályát kedden adják át.

Végre nem kell attól tartaniuk a gyalogosoknak, hogy a rajtuk landol egy vagy több gördeszkás miközben próbálnak átjutni az Erzsébet téren. Legalábbis remélhetőleg ezentúl a téren épült új gördeszka parkban ugrálnak csak, amivel megoldódik a régóta húzódó konfliktus. Eddig ugyanis hiába tiltották a deszkázást a téren, a várostervezés belátta, hogy ez nem vezet eredményre. Ezért az V. kerületi önkormányzat, inkább a gördeszkásokkal való együttműködést választotta, és Rogán Antal polgármester javaslatára velük közösen tervezték meg a gördeszka pályát. A beruházás 34 millió forintba került, amelyet az kerület állt, de az üzemeltetését a terület tulajdonosa, a Fővárosi Önkormányzat veszi át.


Szabó Márton gördeszkás a FigyelőNetnek elmondta, hogy lényegében az ő és a többi deszkás tervei alapján épült fel a pálya, amibe ugyan szerettek volna még néhány elemet elhelyezni, de az anyagi és az engedélyeztetési nehézségek miatt azok már nem fértek bele. Ettől függetlenül nagyon elégedettek és örülnek a pályának. „A körülményekhez képest a legjobbat hoztuk ki belőle.” A gördeszkások – köszönetképpen – szerettek volna minél többet segíteni a kivitelezésben is, persze a profi munkát nem bízták rájuk, így a graffitis padokat hozták helyre.

A pálya ingyenes és mindenki számára nyitott lesz, de csak deszkával. A házirend szerint ugyanis a BMX-esek nem használhatják, hiszen ők sokkal könnyebben tönkretehetik az elemeket. Ez okozhat a jövőben némi konfliktust, mivel a pályát nem őrzik majd, az önkormányzatnál azonban bíznak abban, hogy a srácok ezt békésen megoldják egymás közt.

A körülbelül nettó 400 négyzetméteres pálya – a füvesített részeket leszámítva – 3 nagy, multifunkcionális elemből továbbá 3 csúszó korlátból áll. A pályát a kezdők is bátran használhatják, az elemek között vannak kifejezetten nekik készült, könnyebb részek is.

Olvasói sztorik