Élet-Stílus

Helyszínelőkkel és legórobotokkal éjszakázhatunk

Pénteken ismét itt a Kutatók Éjszakája, amelynek keretében több mint nyolcszáz ingyenes programon közel ezer kutató bizonyítja be a nagyközönség számára, hogy a tudomány érdekes. Szombathelyen helyszínelők, Miskolcon mágneses lebegés, Sárospatakon hipnózis várja az éjszakázókat, de lesznek világító állatok és legórobotok is.

A rendezvény 24 város 43 intézményében zajlik párhuzamosan, így izgalmas és különleges programokra lehet számítani Soprontól Budapesten át Debrecenig. Ingyenes, interaktív kísérletek, előadások, kiállítások, intézmény bejárások ismertetik meg az érdeklődőket a tudomány világával.

Tavaly is nagy siker volt a repülőszimulátor (Fotó: MTI/Balázs Attila)

Tavaly is nagy siker volt a repülőszimulátor (Fotó: MTI/Balázs Attila)

Egerben az „Energikus kémikusok” mellett legórobotok, és éjjeli lepke figyelés, Miskolcon mágneses levitáció vagy bányalátogatás vár. Martonvásáron számos intimitást megtudhatunk a búzanövények életéről, Mosonmagyaróváron látványos konyhai kísérletekkel szórakozhatunk. Pécsett világító állatok és növények, Sárospatakon hipnózis, Sopronban a jövő informatikája kínál izgalmakat. Százhalombattán életre kel az őskor, Szegeden festéklézer, és húsevő szőrös növények, Szombathelyen helyszínelő tudósok és krimipéntek vár. Debrecenben pedig az Elemi álom című animációs film premierjére kerül sor.

Fedezzünk fel szupernovát!

A szeptemberi csillagos égboltot több városban is csillagászati távcsövekkel kémlelhetjük: Budapesten a Millenárison és a BME-n, valamint Kecskeméten, Győrben, Szombathelyen, Pécsett, Székesfehérváron és Miskolcon várják égi sétára a látogatókat. Megnyitja kapuit a Bajai Csillagvizsgáló ahol nemrégiben magyar csillagászok új szupernóvát fedezett fel!

A központi budapesti programnak a Millenáris ad otthont. Tegyünk távcsöves kirándulást az őszi égbolton, vegyük szemre a KIBU izgalmas installációit, majd a B csarnok nagyszínpadán hallgassuk meg, milyen az, ha a sci-fi irodalom ihleti a tudományt, hogyan kapcsolódnak az agyhullámok a kreativitáshoz, vagy fürkésszük ki a szerencsejátékok matematikai-pszichológiai alapjait! Szagoljunk be az Élményműhelybe, küldjünk Pulit a Holdra, majd vegyünk részt a Ritmika-Aritmetika kísérletben, ahol közös dobolással írhatunk új ritmusképleteket! Mindezt szigorúan a tudomány talaján! A dobolás mágikus erejét kutató kísérlethez a látványt a Medence csoport VJ-i keverik, és 3D-s vetítés is támogatja.

Agyműtét és T-modell

A budapesti egyetemek közül a Corvinus-on megismerhetünk belülről egy mikroszaporító labort, az ELTE-n robotpartnerekkel játszhatunk labirintus játékot és egyes pálinkafajták is harca kelnek. A BME-n ismét kinyílik a Nukleáris Technikai Intézet Oktatólaborja, és közelről láthatunk egy mini atomreaktort! Ugyanott betekinthetünk egy élelmiszer-vizsgáló labor mindennapjaiba, vagy vezető nélküli légi járművekkel ismerkedhetünk. A Semmelweis Egyetemen tudományos lézershow és molekuláris muzsika vár, a Pázmányon pedig a mindig népszerű a robotfoci és robotikai kutatások. Az Óbudai Egyetem Mérnöki Karán egy felújított T-modellel, sikerének titkával és a kézgeometriai azonosítás módszerével ismerkedhetünk Országos Idegtudományi Intézet agyműtét videót mutat be, de megtudhatjuk, miért csikorgatjuk a fogunkat, vagy mitől remeg a kezünk. A Közlekedéstudományi Intézet pedig bevezet a kátyúkészítés tudományába.

Idén először egy nagyvállalati partner is bekapcsolódott a programok szervezésébe. Az Ericsson Magyarország az első hazai nyilvános élő LTE – Long Term Evolution (4G) mobiltechnológiai bemutatónak ad otthont, továbbá a nagyközönség számára megnyitja különleges fejlesztő laboratóriumait, bemutatja az ericssonos munkatársak hobbiból megalkotott szerkezeteit, távközlési/mobiltelefónia minikiállítást szervez és erre az alkalomra Budapestre hoz egy twitterező fát, 3D kamerát és tévéképernyőt is.

Az Európai Bizottság támogatásával megvalósuló, egész napos fesztivál-jellegű esemény célja a tudomány, a tudományos eredmények és a kutatói életpálya népszerűsítése, közérthetően. A Kutatók Éjszakáján bárki bepillantást nyerhet a kutatók titokzatosnak tűnő munkájába egy tudományos, ám mégis könnyed éjszakán, ahol minden korosztály megtalálja a neki megfelelő programot: vetélkedőket, kísérleteket, kiállításokat és tudományos-szórakoztató programokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik