Élet-Stílus

Tiszta ország 5 óra alatt?

Több tízezer észt polgár fogott össze és tisztította meg együttes erővel az utcáikat, mezőiket, erdőiket és folyópartjaikat 2008 májusának elején. A mozgalmat azóta több országban alkalmazták sikerrel. Most Magyarország is fontolgatja a jó példa követését.

A balti állam „nemzeti nagytakarításán” 5 óra alatt az egész országot megszabadították a szeméttől és az illegálisan lerakott hulladéktól. A környezetvédelmi megmozdulás előkészítését észt internetes szakemberek kezdeményezték 2007-ben. A mozgalom előkészítéseként önkéntesek végigjárták Észtországot, és GPS-ek segítségével lejegyezték a nagytakarítás előtt minden egyes szemétkupac pontos helyét.

Ezután az illegális szemétkupacok helyét bejelölték a Google Térkép alkalmazáson, majd arra kérték az internetezőket, hogy jelentkezzenek az akcióra, és vállalják valamelyik problémás hely kitakarítását. Észtország 1991-es függetlenedése óta küzdött az illegális szemétlerakás problémájával mindaddig, míg 2008 májusában célba nem ért a „Csináljuk meg!” (Let’s do it!) kampány.
Tiszta ország 5 óra alatt? 1

Az ügy nemcsak a szemétről szólt, hanem arról a gondolkodásmódról is, amely egyeseket arra késztet, hogy úgy tekintsenek a szép észt tájra, mint a saját szemétlerakójukra – olvasható a kampány weboldalán. Tehát valami drasztikusat kellett tennünk, ami felrázza az érintetteket és elhozza a valódi változást – ez az elgondolás vezette a kezdeményezés vezetőit. „Ez nem is a szemétről szól. Hanem arról, hogy megváltoztassuk az emberek gondolkodását” – mondta Tiina Urm, a kampány szóvivője.

Az észt vállalkozásnak akkora sikere volt, hogy a balti állam példáját idén követte Portugália és Szlovénia is, Románia pedig szeptember 25-ére hirdette meg a nemzeti nagytakarítási napot. A legújabb hírek szerint a magyar Vidékfejlesztési Minisztérium is gondolkodik a nagytakarítási nap magyarországi megrendezésén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik