Élet-Stílus

Indul a Debrecen európai kalandja

A Metaliszt Harkiv ugyan papíron a leggyengébb ellenfél a Loki Európa Liga-csoportjában, ennek ellenére az ukrán csapat ellen sem mehet biztosra csütörtök este a magyar aranyérmes.

A Debrecen labdarúgócsapata zsinórban másodszor tölti az őszt Európában. Tavaly a legrangosabb európai kupasorozat csoportkörében volt érdekelt a hajdúsági csapat, és noha volt egy-két jó mérkőzése, pontot nem sikerült szereznie a Bajnokok Ligájában.

Herczeg András klubmenedzser csapata az idén elbukott a Bajnokok Ligája-selejtezőjében, ám az Európa Ligában sikerült javítania, a bolgár Liteksz Lovecset oda-vissza verve került a főtáblára, ahol az I csoportba sorsolták az ukrán Metaliszt Harkivval, a holland PSV Eindhovennel, valamint az olasz Sampdoriával együtt.

A (név)sorból az ukrán csapat lóg ki valamelyest: papíron ellene lehet esélye pontszerzésre a Debrecennek. Persze az UkrSibbank társtulajdonosa, Olekszandr Jaroszlavszkij által patronált, ilyetén biztos anyagi háttérrel rendelkező Harkiv ellen sem éppen a Debrecen a favorit.

Ha Loki, akkor story

A Debrecen Európa Liga-meccseit a Story TV közvetíti Magyarországon!

Az ukrán csapat zsinórban háromszor zárta dobogón hazája bajnokságát, és már Európában is letette a névjegyét azzal, hogy két éve az UEFA-kupában egészen a nyolcaddöntőig menetelt. Hogy hazai pályán sem számíthat könnyű mérkőzésre a hajdúsági gárda harkiviak ellen, az bizonyítja a legjobban, hogy a Metaliszt eddigi hét idegenbeli európai kupamérkőzésén mindössze egyszer szenvedett vereséget, akkor is az országhatáron belül, ugyanis csak a szintén ukrán Dinamo Kijev győzött ellene.

Európára hangol a Loki (MTI)

Európára hangol a Loki (MTI)

A Metalisztban négy brazil labdarúgó van, de akad szenegáli, nigériai és argentin is a keretben. Ezzel együtt a jelenlegi szezonban eddig némiképp elmarad a várakozásoktól az együttes, ugyanis 9 forduló után 5 győzelemmel, 1 döntetlennel és 3 vereséggel csak ötödik a tabellán. Az EL-selejtező utolsó körében pedig nehezen búcsúztatta a Lokiban is megfordult Leandróval felálló ciprusi Omonia Nicosiát, miután a hazai visszavágón kétgólos hátrányba került a 60. percre, s egyenlítenie kellett a továbbjutáshoz.

„Tisztában vagyunk vele, hogy nagyon jó csapat, tele remek játékosokkal. Úgy megyünk ki a pályára, hogy veszítenivalónk nincs. Csakúgy, mint tavaly a Bajnokok Ligájában, most is küzdünk majd becsülettel. Fontos, hogy mindenki kihozza magából a maximumot, hogy utána tudjunk egymás szemébe nézni” – nyilatkozta a klub hivatalos honlapjának Bernáth Csaba, a Loki csapatkapitánya, aki sérülés miatt kihagyta a Győr elleni, háromgólos vereséggel végződő főpróbát, de jó esély van a csütörtöki játékára.

Mint ahogy a szintén sérüléssel bajlódó Kabát Péter is elutazott a csapattal Budapesre, miután a Debrecen a Puskás Ferenc Stadionban játssza az EL-meccseit. „A korábbi nemzetközi szerepléséből kiindulva biztos, hogy nagyon jó csapat, és nehéz mérkőzés vár ránk. Szerintem a sorsolásunk kedvező. Mindenképpen megpróbáljuk megnyerni a találkozót, mert három ponttal indulni az Európa Liga csoportkörében szerintem nagyon szép teljesítmény lenne” – mondta a nyáron Újpestről érkező válogatott támadó.

Czvitkovics Péter játéka meghatározó lehet az EL-ben (MTI)

Czvitkovics Péter játéka meghatározó lehet az EL-ben (MTI)

A Loki szurkolói többsége, negyven százaléka szerint a harmadik helyen végez majd kedvenc csapatuk az Európa Liga I betűjelű csoportjában – derült ki a klubhonlapon megtartott szavazásból, ugyanakkor a voksolók 32 százaléka nem tartja elérhetetlennek a továbbjutást jelentő második helyet. Nem mellékesen: azzal a Loki történelmet írna.

Ugyanis eddig egyetlen magyar csapat, 2004-ben a Fradi jutott el második számú európai kupasorozat – akkor még UEFA-kupa – csoportkörébe, ugyanakkor a négy mérkőzésből álló küzdelemben a zöld-fehérek csak a skót Heartsot tudták megelőzni a holland Feyenoordot, a német Schalkét, valamint a skót FC Baselt is felvontató csoportban, így nem jutottak tovább. Hat év elteltével most a Debrecenen a sor…

Edzői nyilatkozatok

Herczeg András, a Debrecen klubmenedzsere:
„Igyekeztünk minél több információt begyűjteni az ukrán riválisról, ezért a Metaliszt több mérkőzésének videofelvételét is megtekintettük. Tavaly a BL-ben voltak közönségszórakoztató, jó összecsapásaink, ezt az idén is szeretnénk megismételni, de természetesen nagyon jó lenne pontot, pontokat szereznünk. Összességében nehéz megfogalmazni pontos célokat, elvárásokat az Európa Liga-szereplést illetően, a lényeg, hogy minden futballista tudása legjavát nyújtsa a pályán, s bár tisztában vagyunk ellenfeleink erejével, nem szabad feltartott kézzel kifutnunk a pályára.”

Miron Markevic, a Metaliszt Harkiv vezetőedzője:
„Tanulmányoztam az ellenfelünk játékát, videofelvételeket is láttam és személyesen is megtekintettem egy találkozót a tavalyi Bajnokok Ligája-csoportkörben. Úgy gondolom, nagyon erős, kiváló gárdával csapunk majd össze Budapesten, remélem, hogy nekünk sikerül jó futballt bemutatnunk és a maximumot nyújtanunk.”

Európa Liga, I csoport:
Debreceni VSC-Metaliszt Harkiv (ukrán), 21:05
Budapest, Puskás Ferenc Stadion, v.: Stavrev (macedón)

—-További program—–

Európa Liga, csoportkör, 1. forduló:
A csoport:
Red Bull Salzburg (osztrák)-Manchester City (angol), 19:00
Juventus (olasz)-Lech Poznan (lengyel), 19:00

B csoport:
Arisz Szaloniki (görög)-Atlético Madrid (spanyol), 19:00
Bayer Leverkusen (német)-Rosenborg (norvég), 19:00

C csoport:
Lille (francia)-Sporting Lisboa (portugál), 19:00
Levszki Szófia (bolgár)-Gent (belga), 19:00

D csoport:
Dinamo Zagreb (horvát)-Villarreal (spanyol), 19:00
FC Bruges (belga)-PAOK Szaloniki (görög), 19:00

E csoport:
AZ Alkmaar (holland)-Sheriff Tiraspol (moldovai), 19:00
Dinamo Kijev (ukrán)-BATE Boriszov (fehérorosz), 19:00

F csoport:
Sparta Praha (cseh)-Palermo (olasz), 19:00
Lausanne (svájci)-CSZKA Moszkva (orosz), 19:00

G csoport:
Anderlecht (belga)-Zenit (orosz), 21:05
AEK Athén (görög)-Hajduk Split (horvát), 21:05

H csoport:
VfB Stuttgart (német)-Young Boys (svájci), 21:05
Getafe (spanyol)-Odense (dán), 21:05

I csoport:
PSV Eindhoven (holland)-Sampdoria (olasz), 21:05
Debreceni VSC-Metaliszt Harkiv (ukrán), 21:05

J csoport:
Karpati Lviv (ukrán)-Borussia Dortmund (német), 21:05
Paris Saint-Germain (francia) – Sevilla (spanyol), 21:05

K csoport:
Napoli (olasz)- Utrecht (holland), 21:05
Liverpool (angol)-Steaua Bucuresti (román), 21:05

L csoport:
Besiktas (török)-CSZKA Szófia (bolgár), 21:05
FC Porto (portugál)-Rapid Wien (osztrák), 21:05

Ajánlott videó

Olvasói sztorik