Élet-Stílus

Az idei lehet a legmelegebb év

2010 lehet az eddig mért legmelegebb év a Földön. Nyolc hónap elteltével fej-fej mellett áll az 1998-as évvel, amely az első nyolc hónapban tartja a melegrekordot. Az eddigi legmelegebb év 2005 volt.

A Föld átlagos középhőmérséklete a januártól-augusztusig terjedő időszakban 14,7 Celsius-fok volt, ami majdnem eléri az 1998 ugyanezen időszakában mért hőmérsékletet – jelentette be az illetékes amerikai hivatal csütörtökön. A nyarat tekintve 2010 16,2 fokos átlaghőmérséklettel csak a második 1998 után, augusztust tekintve azonban még a tavalyi év is leelőzte.

Egy másik amerikai időjárási hivatal, a Nemzeti Hó és Jég Adatközpont azt jelentette, hogy idén a harmadik legkisebb a tengeri jég kiterjedése, mióta a műholdak 1979-ben elkezdték mérni a területét. A Jeges-tengert augusztusban 6 millió négyzetkilométer jég fedte, ez 22 százalékkal kevesebb az 1979 és 2000 között mért átlagos kiterjedésnél.

A jeges-tengeri jégtakaró csökkenése csak az egyik a globális felmelegedés által elindított változások sorában. Egy másik következménye az évtizedek óta emelkedő átlaghőmérsékletnek a grönlandi és az antarktiszi szárazföldi jégtakaró olvadása, amely a tengerszint emelkedéséhez, a gleccserek eltűnéséhez és az időjárás megváltozásához vezethet.

Az új klímajelentés azt is megemlíti, hogy az augusztus melegebb volt a szokottnál Kelet-Európában, Kelet-Kanadában és Kelet-Ázsia egyes részein, de hűvösebb volt az átlagosnál Közép-Oroszországban és Dél-Amerika déli területein. 1963 óta az idei volt a legmelegebb nyár Kínában, és a leghidegebb Nagy-Britanniában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik