Élet-Stílus

Még mindig vezető halálok a szív- és érrendszeri betegség

Háromszor több 65 év alatti magyar hal meg infarktusban, mint az Európai Unió 15 tagállamának átlaga.

Merkely Béla, a Magyar Kardiológusok Társasága (MKT) elnöke hangsúlyozta: bár az utóbbi években javultak nálunk a szív- és érrendszeri betegek túlélési esélyei, még mindig ez a vezető halálok, az emberek 51 százaléka szívbetegségekben hal meg.

Számos tradicionális oka is van annak, hogy Magyarországon a 65 év alattiaknál gyakoribb az infarktus, mint Európa nyugati felén: közrejátszik az is, hogy Európa középső és keleti felén, így Magyarországon is az emberek keveset mozognak, sokat dohányoznak és kevésbé figyelnek arra, mit esznek – tette hozzá.

A hagyományosan szeptember utolsó vasárnapján rendezett “Szívünk napja” rendezvény legfőbb célja, hogy ezekre a rizikótényezőkre felhívja a figyelmet. Idén szeptember 26-án a városligeti nagyréten 12 helyen állítanak fel szűrőpontokat, ahol a vérnyomáson, koleszterinszinten kívül más értékeket is megmérettethetnek a látogatók, és szükség esetén szakemberekkel konzultálhatnak a kezelésről – mondta az MKT elnöke. Ezen kívül előadásokat hallgathatnak meg a például a hirtelen szívhalálról, a nők és férfiak szívproblémái közötti különbségekről, a sportolók szívéről. Nagy közös sétát és táncot is szerveznek.

Merkely Béla úgy véli: bár a híradásokban egyre több hirtelen szívhalálról esik szó, valójában nincs több eset, mint korábban. A hirtelen szívhalál főleg a fiatalokat érinti és a koszorúér betegségeivel függ össze, tehát bekövetkezhet például a szívizom sérülése, gyulladása miatt. Az idősebb korban bekövetkező infarktusok 80 százaléka viszont az erek elmeszesedésével függ össze – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik