Élet-Stílus

Egyre több az ismert HIV-fertőzött Magyarországon

2010 első félévében látványosan emelkedett az új fertőzöttek száma, az év végére számuk akár a 200-at is elérheti.

Egy tanácsadó szervezet szerint újdonság, hogy egyre több a heteroszexuális fertőzött, ám a járványügyi szakértők szerint megijedni még nem kell, a jelenségnek többféle magyarázata is lehet. A háttérben állhat az is, hogy az Országos Epidemológiai Központ (OEK) idén több projektet végzett, a fertőzésnek kitett rizikócsoportok szűrésére. Növekedést tapasztalt az Anonym AIDS Tanácsadó Szolgálat, aminek vezetője, Takács Sándor az origo-nak elmondta: tavaly összesen 3471 vizsgálatot végeztek, ebből 26 lett pozitív, míg idén június végéig már 2241 tesztből 21 fertőzöttet találtak.

A szakértők elmondták, hogy a fertőzöttek többsége férfi. Erre mutat rá Dudás Mária, az OEK járványügyi osztályának munkatársa, aki szerint a férfiakkal szexuális kapcsolatot fenntartó férfiak közül idén sok HIV-pozitív eredmény került ki. Míg korábban Magyarországon a fertőzés egyértelműen meleg férfiak között terjedt, mostanra a gyakori biszexuális kapcsolatok miatt a heteroszexuálisok közül is egyre több HIV-pozitív kerül ki, de veszélyben lehetnek a párcserére lehetőséget adó swinger klubok látogatói is. A szakértők szerint sok az „átjáró fertőzés”, sokan ugyanis a Kelet-Európából Nyugat-Európába tartó vendégmunkásoktól kapják el a vírust.

Takács Sándor szerint sok fertőzéssel foglalkozó orvos számít a közeljövőben „nagy bummra”, azaz a HIV-fertőzöttek számának ugrásszerű növekedésére, mert sok korábban megfertőződöttről még csak most derül ki, hogy megkapta a vírust.

AJÁNLOTT LINKEK:

Megugrott az ismertté vált HIV-esetek száma Magyarországon (origo)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik