Élet-Stílus

Bringázz a munkába! – akár magas sarkúban is

Sem az eső, sem az öltöny vagy a csinos szoknya nem lehet akadály, egyre többen cserélik autójukat vagy BKV bérletüket bringára, a Bringázz a munkába!- kampánysorozat hatására. Szeptember 16-án utcabállal veszi kezdetét az őszi kampány, aminek a nagykövete idén Hegedűs D. Géza.

Az elegáns öltöny vagy szoknya tűsarkúval sem lehet akadálya, hogy valaki bringával tekerjen a munkába. A „Bringázz a munkába” (BAM) 2007- es indulása óta már több száz cég, több tízezer munkatársa csatlakozott a biciklis akcióhoz, vállalva, hogy a kampány három hete alatt legalább nyolc alkalommal biciklivel megy a munkahelyére. Az idei májusi teljesítmény: a 11 ezer regisztrált több mint 1,7 millió kilométert tett meg (4 és fél Föld – Hold távolság), ezzel csaknem 39 millió forint benzinpénzt spórolt meg és nem mellesleg összesen 35 millió kalóriát égetett el. (A szervezők a „kakaós csiga mértékegységet” használták, eszerint ez 100 ezer péksüteménynek felel meg).

A 3 éve indult kampánysorozat ezzel együtt idén mintha kezdett volna veszíteni népszerűségéből, hiszen tavaly őszhöz képest kevesebb, a regisztráltak közül csak 8200 résztvevő teljesítette a minimum nyolc tekerést. A szervezők mégis bizakodóak, belehúztak a kampányba és most 9-10 ezer bringásra számítanak. Élükön a 2010-es kampány nagykövetével, Hegedűs D. Géza színésszel, akitől a szervezők azért nem várják el, hogy mindig mindenhova biciklivel közlekedjen, nagykövet létére néha azért autóba is ülhet…

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

A bringával megtett kilométereket egyébként minden versenyző bizalmi alapon maga dokumentálja egy naplóban, és küldi be a verseny végén. Ezt a szervezők nem is akarják és nem is tudják ellenőrizni. Voltak ugyan kirívó esetek, amikor valaki hihetetlenül sokat bringázott, és „gyanússá” vált, mint az a vidéki férfi, aki saját bevallása szerint 60 km-t biciklizett le a munkahelyére. Róla végül kiderült, hogy valóban letekerte Budapestig az utat, igaz csak heti egyszer járt fel dolgozni, és csak másnap ment haza.

Egyre több munkahely hoz létre biciklitározókat és zuhanyzókat a bringás dolgozói számára, de ahol erre nincs lehetőség, az igazán elszántak ott is bringával közlekednek, mint például a Néprajzi Múzeumban. Szerintük a hétköznapi, úgynevezett „lassú tekerésnél” még a magsarkú cipő sem zavaró. Így ha nincsenek késésben, nem is kell feltétlenül átöltözniük.

Idén a Néprajzi Múzeum csapata a párizsi Louvre-ig meg sem áll – legalábbis képletesen. A Petőfi Irodalmi Múzeummal közösen ugyanis azt tűzték ki célul, hogy látogatóikkal együtt kerékpárral eljutnak a Louvre-ig. Ehhez szerte az országban 1487,5 kilométert – azaz a Budapest-Párizs távolságot – kell a múzeumlátogatásokkal összehozniuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik