Élet-Stílus

Hatos már adós volt a sikerrel

Gulyás István szabadfogású szakágvezető már régóta várta a mostanihoz hasonló sikert a vasárnap zárult moszkvai birkózó-világbajnokság egyetlen magyar érmesétől, a 74 kilósok között harmadik Hatos Gábortól, akihez hasonlóan Ligeti Dániellel is nagyon elégedett volt.

“Gabi kirobbanó formában volt egész nap, s az oroszt is nagyon keményen megfogta – mondta az MTI-nek a szakvezető. – Az elődöntő második menetében azért jó volt látni, hogy a másik sarokban az orosz edző egyre fehérebb, érezte, hogy nagy baj lehet. Gyenyisz Cargus nagyon jó birkózó, nem véletlenül nyert most és tavaly is világbajnokságot, ám Gabi ellen iszonyatosan nehéz helyzetbe került, a sorsolásnak köszönhetően nyerte meg a második menetet, melynek végén már elkészült erejével, egy esetleges harmadik menetben Hatos szerintem legyőzte volna.”

A szakember kiemelte, hogy a szombathelyiek kiválóságának a meccsein a nap során háromszor kellett sorsolni, s mindannyiszor az ellenfélnek kedvezett a golyóhúzás, ennek ellenére csak az orosz ellen veszített.

Gulyás István a 120 kg-ban ötödik helyen zárt Ligeti Dánielt is dicsérte: “Nem is az a két meccs a mérvadó, amelyeken gyengébbekkel meccselt, hanem az orosz és a grúz elleni találkozói, s azokon nagyszerűen szerepelt. A későbbi győztes Biljal Mahovot egyértelműen ő késztette a legnagyobb csatára a mezőnyben, a grúz Berianidze ellen pedig, ha csak két másodperccel tovább tart a második menet, nyer, és ő a harmadik.”

A szakág irányítója összességében úgy látja, hogy beérett egy újabb generáció, amely a legjobbak közé kerülhet, s a mostani sikerek nagyszerű alapot adnak a jövő évi olimpiai kvalifikációs világbajnokságra való felkészüléshez.

“Most az öröm ideje jött el, ebben a hónapban pihenünk, de aztán megkezdjük a felkészülést – vázolta a közeli jövőt Gulyás István. – Azért látjuk, hogy van hova fejlődnünk, lehet ez még sokkal jobb is, de egyértelműen bizakodhatunk. A válogatott a jövő évre Kiss Gergellyel és Wöller Gergővel egészülhet még ki. Kiss újra nagyon keményen dolgozik, Wöllernél pedig az a kérdés, a sérült válla rendbe jön-e annyira, hogy újra magas szintén birkózhasson.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik