Élet-Stílus

Alonso hazai győzelmet adott a Ferrarinak

A tifosók megkapták, amire vágytak: a Ferrari 2006 után újra győzni tudott Monzában, Fernando Alonso megnyerte a 2010-es Olasz Nagydíjat. A második Jenson Button, a harmadik Felipe Massa lett.

Button kiválóan eljött a rajtnál, Alonso Massával küzdött, Hamilton is próbálkozott a két Ferrarival, de a második sikánnál túl közel ment Massához, aki a fordulásnál eltörte a jobb első felfüggesztését, a mclarenes ki is esett azonnal.

A rajtnál Rosberg, Kubica és Hülkenberg ragyogóan tört előre, míg Vettel egy, Webber pedig öt helyet esett vissza, rosszul startolt. A futam kezdete után a világbajnoki éllovas kiszállt, a második pedig csak az utolsó előtti pontszerző helyen a 9. pozícióban autózott.

Az első körökben Button, Alonso és Massa azonnal elszakadt a mezőnytől, az első hármast Rosberg, Kubica, Hülkenberg, Vettel, Webber, Schumacher és Sebastien Buemi követte a pontszerző helyeken.

Alonso hazai győzelmet adott a Ferrarinak 1

A 21. körben a Red Bullnál újra munkába állt a technika ördöge, Vettel motorproblémával küszködött, Webber át is vette a 7. pozíciót tőle. A német végül magára talált, maradt a 8. helyen.

A pontszerző helyeken nagyon hosszú ideig nem történt semmi változás, mindenki hosszú etapot vállalt a lágy gumin. A kerékcseréket Kubica kezdte a 34.körben, utána két körrel Rosberg és Webber állt ki, de az ausztrál nem tudott pozíciót nyerni, azonban nem sokkal később megelőzte a renault-s lengyelt.

A 37. körben ment ki a vezető Button, míg a ferrarisok kint maradtak – Alonso egy körrel később csak hajszállal, de a mclarenes elé ért vissza a saját kiállása után. A hazai közönség előtti győzelem felé autózó spanyol a lekörözések során lassan le is szakította magáról a címvédőt.

Webber előrelépése jó időre elakadt Nico Hülkenberg miatt, ugyanis a williamses német az első sikánt levágva maradt az ausztrál előtt, aki egy darabig arra várt, hogy a vélt szabálytalanság miatt az újonc átadja neki a pozíciót, a versenybírók azonban nem léptek az ügyben. Webber az 50. előzte meg aztán Hülkenberget.

Alonso hazai győzelmet adott a Ferrarinak 1

Míg a pontszerző helyeken szinte mindenki kereket cserélt, Sebastian Vettel egészen az utolsó körig, maradt a lágy gumikon, és amikor a végül kiállt, vissza is tudott térni ugyanoda, ahol előtte állt, azaz a negyedik helyre.

A futam végeredménye hollywoodi forgatókönyvhöz méltóan alaposan összerázta a Spában széthúzódott bajnoki élmezőnyt: Webber újra az élre állt (187 pont), Lewis Hamilton öt egységgel mögötte a második, Alonso fellépett a harmadik helyre (166 p), szorosan mögötte pedig Button (165 p) Vettel áll (163 p).

A világbajnokság két hét múlva már Ázsiában, a villanyfényes Szingapúri Nagydíjjal folytatódik.

Forma-1, Olasz Nagydíj, Monza:
1. Fernando Alonso (spanyol, Ferrari) 1ó 16:24.572
2. Jenson Button (brit, McLaren-Mercedes) + 2.938
3. Felipe Massa (brazil, Ferrari) + 4.223
4. Sebastian Vettel (német, Red Bull Racing) + 28.193
5. Nico Rosberg (német, Mercedes GP Petronas) + 29.942
6. Mark Webber (ausztrál, Red Bull Racing) + 31.276
7. Nico Hülkenberg (német, Williams F1) + 32.812
8. Robert Kubica (lengyel, Renault) + 34.028
9. Michael Schumacher (német, Mercedes GP Petronas) + 44.948
10. Rubens Barrichello (brazil, Williams F1) + 1:04.200
11. Sebastien Buemi (svájci, Scuderia Toro Rosso) + 1:04.200
12. Vitantonio Liuzzi (olasz, Force India) + 1:06.100
13. Vitalij Petrov (orosz, Renault) + 1:18.900
14. Pedro de la Rosa (lengyel, BMW Sauber) + 1kör
15. Jaime Alguersuari (spanyol, Scuderia Toro Rosso) + 1kör
16. Adrian Sutil (német, Force India) + 1kör
17. Timo Glock (német, Virgin Racing) + 2kör
18. Heikki Kovalainen (finn, Lotus F1 Racing) + 2kör
19. Jamamoto Szakon (japán, Hispania Racing) + 2kör
20. Lucas di Grassi (brazil, Virgin Racing) + 3kör
21. Jarno Trulli (olasz, Lotus F1 Racing) kiesett a 47. körben
22. Bruno Senna (brazil, Hispania Racing) kiesett a 12. körben
23. Lewis Hamilton (brit, McLaren-Mercedes) kiesett az 1. körben
24. Kobajasi Kamui (japán, BMW Sauber) kiesett az 1. körben

Ajánlott videó

Olvasói sztorik