Élet-Stílus

A vízparti nyaralás a legjobb és leghatékonyabb

Sokkal jobb, mint a városnézés, a kalandtúra vagy a tanulás.

A vízparti nyaralás a legjobban megtérülő üzleti befektetés, a hatékonyságot tekintve egy hét szabadság is éppen olyan jó, mint kettő – állapította meg az amerikai informatika cég, a HP kutatása. Az Európára, Közel-Keletre és Afrikára kiterjedő kutatás szerint a vízparti nyaralásról visszatérő dolgozók folytatják leghatékonyabban munkájukat.

A válaszok alapján a vízparti napfürdőzés háromszor nagyobb valószínűséggel vezet fokozott munkahelyi hatékonysághoz, mint a városnézéssel vagy tanulással, ismeretszerzéssel töltött szabadság, és kétszer nagyobb valószínűséggel, mint az aktív pihenés vagy a kalandtúra.

A kutatás szerint a vezetők esetében térülhet meg a legjobban a hosszabb szünet, például a nyaralás: a vezetők a beosztott dolgozóknál 13 százalékkal nagyobb arányban számoltak be arról, hogy szabadságuk ideje alatt a munkahelyi feladataikat teljesen félretéve sikerült kikapcsolódniuk, és így valóban feltöltődve térhettek vissza a munkába a szabadságról.

A vizsgálatból az is kiderül, hogyan látják az egyes országokban a nyaralás produktivitásra és eredményességre gyakorolt hatását. A görögök 72 százaléka számolt be arról, hogy motiváltabban tér vissza a munkahelyére a szabadság után, ami kétszer akkora arány, mint a hollandok esetében. A görögöket 63 százalékkal a törökök, majd 56 százalékkal a dél-afrikaiak követik. Saját bevallásuk szerint a franciák és a spanyolok munkahelyi produktivitását növeli a legkisebb mértékben a vakáció, 22 és 26 százalékkal.

A felmérés kimutatta azt is, hogy a munkahelyi produktivitás növelése szempontjából egy hét nyaralás is épp olyan kedvező hatású, mint kettő. A válaszadók 66 százaléka vélte úgy, hogy egy, és 63 százalékuk úgy, hogy két hét növeli bizonyos vagy jelentős mértékben hatékonyságukat a munkába való visszatérést követően.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik