Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak: Nouvelle Vague vagy Ünneprontók ünnepe

Péntek, szeptember 10.

A Fehérvári Zenei Napok egy kicsit nyárbúcsúztató, egy kicsit őszköszöntő is egyben. Sátorozást már nem igazán ajánlunk, de abban még reménykedhetünk, hogy kisüt a nap. A fesztivál helyszíne a Sóstói Ipari Park, ahová autóval, gyalogosan, kerékpárral vagy a fesztiválbusszal juthatunk el, persze a kalandvágyóbbak lovas fogattal, helikopterrel és bevásárló kocsival is próbára tehetik magukat. A Fezen évről évre felvonultatja valamennyi stílusban a hazai előadók színe-javát. Ha nem a koncertekre vagyunk kíváncsiak, megnézhetünk egy stand-up comedy előadást vagy akár karaokézhatunk is. Pénteken a sztár a Therapy? északír alternatív metálegyüttes lesz.

Az első d’Watt Nemzetközi KortársTánc Találkozót tavaly rendezték az Erzsébet téri Gödör Klubban. A program célja egy olyan alkotói platform megteremtése volt, ahol kortárs előadóművészek találkozhatnak, ismerkedhetnek egymás munkáival, és szemléletüket, tapasztalatikat megosztva új tapasztalatokra és kapcsolatokra tehetnek szert. A fesztivál másik fontos célja, hogy a közönség lehető legszélesebb szélesebb köre találkozzon a kortárs tánc- és cirkuszművészet alkotásaival. Tavaly hazai és nyugat-európai neves kortárstánc művészek töltöttek együtt három napot a Gödör Klubban. Idén a kortárstánc mellett a cirkuszvilág művészeit is meghívták, így e két művészeti ág összefonódásából születhetnek új, izgalmas előadások.

Már klasszikus szeptemberi program a Budapesti Nemzetközi Bor- és Pezsgőfesztiválon a budai Várban, a címszereplőkön kívül ott lesz a Hooligens, az Agostones, a Bartók Béla Férfikar, a Benkó Dixieland Band, a Dresch Quartet, a Csík Zenekar, a Ghymes, az Etnofon Zenei Társulás, Herczku Ágnes és a Nikola Parov Quartet, a Hot Jazz Band, a Jazzsteps, Lovász Irén és Zenekara, a Pribojszki Mátyás Band, az Orosz Zoltán Trió, St. Martin, a Tabulatura, a Tiborcz Quartett és a Vivat Bacchus együttes is. A fesztiválhoz kapcsolódva a Magyar BorÁsz Válogatott a Német BorÁsz Válogatottal mérkőzik meg péntek délután 5 órai kezdettel a Margitszigeti Atlétikai Stadionban, másnap a német válogatott tagjai mutatják be boraikat 13 órától.

—-Szombat, szeptember 11.—-

A hétvége legnagyobb sztárja kétségen kívül a francia Nouvelle Vague lesz az A38 Hajón, akiknek a 9 óráskor kezdődő koncertjére minden jegy órákon belül elkelt, így a zenekar éjszakába nyúló ráadáskoncertet vállalt. Ez az a zenekar, amelynek énekesnője a Dead Kennedy’s Too Drunk To Fuckját olyan elbűvölő szexi hangon tudja elénekelni, amelyre az eredeti énekes, a múlt héten itt vendégeskedő Biafra semmiképp nem lett volna képes. A tavalyi Szigeten hallhattuk tőlük még a God Save The Queent, de volt a Master and Servent, a Just Can’t Get Enough, és a This Is Not a Love Song is. A zene mind valahogy furcsán ismerős, amíg rá nem jövünk, hogy mi is ez, majd felröhögünk és táncolunk tovább.

A régi jó Mol Jazz Fesztiválként mostantól Jazzforum Budapest néven várja a jazzbarátokat. A nyolc éves 30 koncertjének zöme hazai és külföldi zenészek koprodukciója, köztük 7 lemezbemutató is egyben. A Művészetek Palotája idén is a nyitó- és a záróhangversenynek ad helyet. Pénteken és szombaton a Trafó Kortárs Művészetek Házában három meghatározó európai jazzszíntér – Franciaország, Németország és Hollandia – innovatív muzsikusai lépnek fel. Közöttük az összekötő “kapocs” a cimbalom és egyik legkiválóbb megszólaltatója, Lukács Miklós. A Budapest Jazz Clubban inkább a jazz fő sodrát bemutató koncerteket tartanak, esténként kettőt. Utánuk pénteken és szombaton éjszakába nyúló jamsessionöket hallhatunk. A Ráday utcai kávézókban pedig érdekes, fiatal jazzmuzsikusokat ismerhetünk meg.

Ismét itt a Mahler-ünnep a Művészetek Palotájában, ezennel már hatodszor. A vasárnapig tartó programsorozat idei vendégegyüttese az Észak-német Rádió Szimfonikus Zenekara lesz, Jörg Widmann klarinétművész-zeneszerzővel és Christiane Oelze énekesnővel. Az ünnep rezidens zenekara, a Budapesti Fesztiválzenekar három alkalommal – pénteken, szombaton és vasárnap – lép fel a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. A koncertek első részében Melis László Dionysia című művét játsszák, amelyet a Mahler-ünnep felkérésére írt a zeneszerző, s amelynek pénteki előadása így ősbemutató lesz. (A mintegy 25 perces kompozíció egy nagyobb lélegzetű operaterv része.) A koncertek második felében Fischer Iván Mahler monumentális VII. szimfóniáját vezényli.

—-Vasárnap, szeptember 12.—-

Vasárnap a Magyar Dal Napját, Budapest mellet több helyszínen is megrendezik, így rengeteg izgalmas vidéki program is vár minket. Idén a Magyar Dal Fővárosa Címet pedig Eger nyerte el, ahol a város szinte minden pontján szólnak majd a magyar dalok. A Széchenyi utca ez alkalomból átalakul a Dal főutcájává, és a több nagyobb helyszín között, mint a Rockpavilon vagy a Dobó téren felállított nagyszínpad közt, a zenevonaton utazhatunk majd. Egerben a Nagyszínpadon a programot Presser Gábor nyitja meg, amin fellép a Csík zenekar és a Kiscsillag is. Budapesten az egyik legnagyobb helyszín a Zöld Pardon lesz, de az Erzsébet térre vagy Hungexpóra is érdemes kimenni, ahol a hazai pop-rocksztárok lépnek föl.

A kosárrajongók számára a vasárnap ünnep lesz, hiszen reggel 9-től egész nap ezé a sporté főszerep. Két utcai bajnokság közül is választhatunk, és az sem baj, ha abszolút nincs labdaérzékünk, mivel Pakson az OTP Junior-adidas Streetball Challenge versenysorozatán több tízezer látogatót, nézelődőt is várnak. Budapesten, a Pest Megyei Utcai Kosárlabda Bajnokságon kilenc különböző kategóriában is nevezhetünk, amikre 4 fős csapatok jelentkezését várják. A Monor Sportpályán a kezdőbb csapatoknak is megéri jelentkezni, mivel a verseny nem kieséses rendszerű, sőt minden csapatnak legalább négy játéklehetőséget garantálnak a szervezők. Aki pedig nevezési díj nélkül szeretne kicsit belekóstolni a verseny hangulatába, annak ajánljuk a 3 pontos dobóversenyt.

Délután érdemes lesz benézni a Merlin Színházba is az Alternatív Színházi Szemlére, ahol délután 5-től este 9-ig három színdarabot is láthatunk. A szemlén 1994 óta kapnak bemutatkozási lehetőséget, a független színházi terület kiemelkedő társulatai. Minden évben különböző műfajú, alternatív és független előadásokat gyűjtenek össze, és mutatnak be. Most vasárnap elsőként a Tünet együttestől Az élet értelme című előadást nézhetjük meg, majd továbbfilozofálgathatunk a Maladype Színház színdarabján a Lorenzaccio-t megnézve, hogy vajon létezik-e olyan, hogy csak kicsit kötünk kompromisszumot? Este pedig a kissé talán elvont, Tao Te című táncelőadáson vonhatjuk le a végső következtetést az alternatív színdarabokról.

—-Maradjak… …tévézni—-

Péntek, szeptember 10.
22:10
m2

4 hónap, 3 hét, 2 nap


Menjek vagy maradjak: Nouvelle Vague vagy Ünneprontók ünnepe 1

A 2007-es cannes-i fesztivál arany pálmás román filmjében Otilia és Gabita szobatársak egy kollégiumban. Munkatársak az egyetemen. Egy romániai kisvárosban járunk, a kommunizmus utolsó éveiben. Otilia kivesz egy szobát egy olcsó szállodában. Délután egy bizonyos Bebe úrral van találkozójuk. Gabita terhes, az abortuszt tiltja a törvény, és még egyikük sem volt soha ilyen helyzetben. A 4 hónap, 3 hét, 2 nap egy nagyobb projekt része, amely a romániai kommunizmus szubjektív történetét hivatott bemutatni. Ez a sorozat első filmje.

Szombat, szeptember 11.
21:45
m2

Románc és cigaretta

Menjek vagy maradjak: Nouvelle Vague vagy Ünneprontók ünnepe 1

John Turturro romantikus vígjátékában Nick-et, a New York-i munkást a napi sok óra vérrel-verejtékkel végzett munka után az unalmas kertvárosi élet és egyhangú házassága várja. Feleségével, a határozott, de gyengéd Kittyvel három lánygyermeket neveltek fel. Egyik nap Nick találkozik a dögös Tulával és a kivénhedt lúzer annak rendje-módja szerint bele is szeret. Kapcsolatuk több mint szex, de kevesebb mint szerelem. Románc, ami tart, ameddig tart. Míg Nick felesége rá nem jön a dologra. Akkor ugyanis a férfinek döntenie kell, melyiküket válassza. A szíve azt diktálja, hogy találjon vissza a családjához, amíg nem késő.

Vasárnap, szeptember 12.
20:00
RTL Klub

Ünneprontók ünnepe

Menjek vagy maradjak: Nouvelle Vague vagy Ünneprontók ünnepe 1

A két szélhámos jó barát, John (Owen Wilson) és Jeremy (Vince Vaughn) munkaidőben válóperre készülő házastársakat békítenek, szabadidejükben pedig esküvőkre járnak, hogy nőt fogjanak. A lányok tapadnak, a pezsgő isteni, és sosem kell a második randira készülni. De aki a tűzzel játszik, az megégeti magát. Márpedig Johnt elönti a forróság, amikor Cleary szenátor lányának az esküvőjén megpillantja álmai nőjét. Claire (Rachel McAdams) szintén a szenátor lánya, és hamarosan az ő fejét is beköti Zach Lodge, a nagyvárosi tapló. Nincs mese, a nászt bármi áron is, de meg kell akadályozni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik