Élet-Stílus

A 10 legkedveltebb magyar dalunk

A vasárnapi Magyar Dal Napja alkalmából, az I. Szerkesztőségi Konzultáció keretében összeállítottuk a FigyelőNet 10-es listáját, az általunk most legkedveltebbnek tartott számokból. Rájöttünk, ez nem is volt könnyű. A listát a Kispál és a borz, a Quimby és Cseh Tamás nyitja, de Hofi is felkerült a TOP 10-be.

Már amikor felvetődött, hogy a Magyar Dal Napja apropóján gyűjtsük össze a szerkesztőségünk által kedvelt dalok listáját, vita bontakozott ki, hogy tulajdonképpen mi is az a dal. A pop-rock számok, a népdalok nyilván idetartoznak, de például az operaáriák, vagy a Himnusz belefér e kategóriába? És az operett slágerek, vagy a d’n’b ütemre improvizált szövegelések?

Az értelmező szótár két jelentést ír le a dalra: „(1.) Énekelhető szöveg a hozzáírt zenével – dallammal – együtt; (2.) Rövid, érzelmes vers kötött formában. Személyes benyomások, érzelmek egységes hangulatú költeménye. Általában megzenésítésre szánják. Többnyire azonos típusú versszakokból áll, gyakran ismétlődő sorokkal.”

Az biztos, hogy nagyon széles értelemben lehet használni ezt a kifejezést, így leszűkítettem a listát a magyar nyelvű pop-rock világra. Körbekérdeztem a FigyelőNet újságíróit, hogy e műfajban mi a kedvenc daluk. Maroknyi szerkesztőségünk fele sem tudott (akart?) válaszolni a kérdésemre, (ebből is látszik, hogy a kérdés nem is olyan könnyű, mint elsőre látszik), így még egy 10-es listát is alig tudtam volna összehozni, ha nem egészítem ki önkényesen a megadott számokat a magam elképzelésivel.

Az meg végképp a szerző egyszemélyes önkénye, hogy az I. Szerkesztőségi Konzultáció lezárását követően, egy személyben határoztam meg a helyezéseket az FigyelőNet 10-es listáján. Voltak előadók, akik többeknek a kedvencei, de elhatároztam, hogy a listán mindenki csak egy dallal szerepelhet.

Biztos, hogy az életkor meghatározza a kedvenceket, mert a legrégebben kiadott dalt a legidősebb kolléga választotta. Ez az LGT Ilyen a boksz című száma 1980-ból. Szerkesztőségünk legfilozofikusabb alkata Hofi Géza Lazítani című számát választotta. Ki tudja, talán a taoista áthallások miatt. A belpolitikai rovat, úgy tűnik, Cseh Tamást kedveli, a vállalkozások nagy ismerője a Tankcsapdát, a tudományok guruja pedig a Bëlgát, illetve annak különösen a Politikusok című számát. Volt, aki a Hobó Blues Band A fattyú reménytelen szerelme és halála című dalát, és volt, aki a Maszkura és a Tücsökraj Négyen teremtettekét lőtte fel az FN-listára. A legtöbben nem egy számot választottak, így a Quimby, vagy a Kispál és borz halmozottan megkerülhetetlen a dobogós helyeken.

És akkor jöjjön a lista (ami persze, ha még egyszer összeállítanánk, nyilván egész más lenne):

1. Kispál és a borz: Húsrágó hídverő
2. Quimby: Autó egy szerpentinen
3. Cseh Tamás: Fehér babák takarodója
4. Bëlga: Politikus
5. Európa Kiadó: Romolj meg
6. Tankcsapda: Mennyország tourist
7. Maszkura és a Tücsökraj: Négyen teremtettek
8. HBB: A fattyú reménytelen szerelme és halála
9. Hofi Géza: Próbálj meg lazítani
10. LGT: Ilyen a boksz

„Azt gondoltam, hogy a mindent elárasztó importzene árnyékából legalább évente egy napra egy kis fényt koldulhatunk a saját értékeink megvilágításához. Hogy áldozzunk egy kis figyelmet a hagyományainknak – mert sokféle van – és a sok megszületett, de a közönség előtt szinte ismeretlen, hiába megírt új műnek, és az ezeket megalkotó új tehetségeknek. Egynapos ünnepre gondoltam, amely nekünk és rólunk szól, mi szervezzük, ahogy mondják, alulról” – mondta a Magyar Dal Napja megálmodója, Presser Gábor.

A Sláger rádió 2008-as listáján a legnépszerűbb magyar dalok:
Omega: Petróleum lámpa
Omega: Gyöngyhajú lány
Republic: 67-es út
Edda: Kör

A történet 2008-ban, a Szigeten indult, 2009. szeptember 13-án már országszerte 25 helyszínen, mintegy 1200 előadó tolmácsolásában szóltak minden kor és korszak magyar dalai. A budapesti Zeneakadémiától a vidéki szabadtéri színpadokig, utcákon, tereken, parkokban és színházakban, közel 150 órányi programot hallgathatott a becslések szerint 45000 fős közönség.

Idén szeptember 12-én, vasárnap ünnepeljük a két éves ünnepet 10 vidéki városban és a főváros 16 helyszínén, továbbá néhány BKV-villamoson. A kezdeményezésnek fővárosa is lesz ezúttal, Eger. A programokról a Magyar Dal Napja honlapján lehet tájékozódni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik