Élet-Stílus

Jobb PR kell a vízilabdának

A vízilabda könnyen elérheti az angol futball és az amerikai főiskolai kosárlabda népszerűségét, és akkor a nézőtér is állandóan tele lenne, ehhez csupán jobb reklámra lenne szükség - véli Ian McCallum. A skót férfi vízilabda-válogatott kapitánya a skóciai vízilabda helyzetéről is beszélt a FigyelőNetnek.

Magyarországon szinte alig hallani a skót vízilabdáról. Milyen a sportág helyzete Skóciában?

A vízilabda egyre népszerűbbé válik Skóciában. 60 évvel ezelőtt több száz klub volt Skóciában, ez volt a legnépszerűbb sport. Azóta más sportágak (golf, rögbi, úszás) váltak népszerűbbé, így a vízilabda szerepe jócskán csökkent. Az utóbbi 4-5 évben azonban ismét megnőtt a népszerűsége, és reméljük, hogy még többen fedezik fel, milyen eredményes sportág, és még inkább kedvet kapnak hozzá. Ráadásul Skóciában a vízfelülettel sincs gond, többek között Glasgow-ban, Dundee-ban és Edinburghban egyaránt van 50 méteres medence, sőt új uszodák is nyílnak a jövőben. Nagyon jó, erős skót pólósaink vannak, korábban többen Nagy-Britannia csapatában is játszottak, például 1989-ben Bonnban az Eb-n Magyarország ellen 10-11-t játszottak.

Melyek a legjelentősebb skót vízilabda klubok?

Két nagy klubunk van, az egyik Edingburghban a Portobello klub, itt játszik a skót nemzeti liga, a másik pedig Dundee-ban a Dundee klub.

Hányan vízilabdáznak Skóciában?

Skóciában összesen mintegy 400 játékos van. Reméljük, hogy 4 éven belül ezerre nő a számuk.

Hallott valamit a Faragó Tamás által javasolt új vízilabda-szabályokról? (a szabálymódosítási javaslataival a sportág népszerűsítését szeretné elérni, pl. kisebb labda, nagyobb kapu, kisebb pálya, 6 helyett 5 játékos, stb. – szerk.). Faragó szerint ugyanis valamiféle reformra, változtatásra mindenképpen szükség van – ezt a LEN-nél (Európai Úszó-szövetség) is forszírozza -, hogy ne csak páran üljenek a nézőtéren a meccseken.

Nem hallottam a javaslatairól, mindenesetre tényleg nehéz telt házassá tenni az összes vízilabda meccset. Ha valaki szereti a vízilabdát, akkor érdekesnek találja. Néhány héttel ezelőtt a skóciai torna mérkőzéseit olyanok jöttek el megnézni, akik még sosem láttak vízilabdát, és el voltak ájulva, hogy milyen fantasztikus egy sport. A látványos játékért jönnek a nézők, nem pedig egy olyan meccsért, mint például egy Magyarország-Macedónia mérkőzés, ahol már előre lehet tudni az eredményt.

Véleménye szerint hogyan lehet még inkább népszerűsíteni ezt a sportágat?

Szerintem a meccs előtti, játékosokkal készített interjúk még érdekesebbé teszik a sportágat, az embereket pedig a személyes sztorik vonzzák. Emiatt is van olyan fokozott érdeklődés Nagy-Britanniába a foci iránt, hiszen a mérkőzések előtt mikrofonvégre kapják például Rooney-t, megtudnak róla ezt-azt. Tehát a vízilabdát is jobban kell reklámozni. Akárcsak a fociban vagy az amerikai főiskolai kosárlabdában sztárrá kell tenni a játékosokat, ez és a folyamatos tévéközvetítés, hiszen minden meccset adhatnának a tévében, minden bizonnyal hozzájárul ahhoz, hogy a játékosokat alaposan megismerjék az emberek. S ez jól fog működni, nem marad el a telt ház a mérkőzéseken.
Jobb PR kell a vízilabdának 1

Ajánlott videó

Olvasói sztorik