Élet-Stílus

Győzelemmel zárt a női pólócsapat

A spanyolok legyőzésével az ötödik helyen végzett a magyar női vízilabda-válogatott az Európa-bajnokságon.

Az 5. helyért vívott meccs elején percekig semmi érdemi nem történt. Hatástalan támadójáték, vagy ha jobban tetszik, hatékony védekezés jellemezte a nyitónegyedet, amelynek 5. percében rezdült először a háló: Valkai Ágnes lépett meg, s biztos kézzel vette be a bal alsó sarkot, majd Kisteleki Dóra másolta le a megoldást (2-0).

A németek elleni meccsen megsérült, s védőálarcban játszó Bujka Barbara a három a magyar igazság tételét pólósként alkalmazva remek kapufás gólt szerzett.

A kitűnő első nyolc percet magyar szemmel egy kevésbé tetsző második követte: két perc alatt két spanyol találat született, s máris szoros lett a mérkőzés. Egészen addig, mígnem az ideiglenes centerként jeleskedő Takács Orsolya Kisteleki Dóra remek passzát a hálóba húzta (4-2). A négy ellenében a hatodik emberelőnyüket kapó spanyolok megint szépítettek, de Valkai biztos kézzel bombázott be egy ötméterest (5-3). A sokadik védelmi megingást azonban még a nagyszünet előtt büntette a spanyol rivális (5-4).

A harmadik negyed tankönyvbe illő Bujka-góllal rajtolt, aztán Drávucz Rita is feliratkozott az eredményes játékosok listájára (7-4). A védelmet dicséri, hogy a tizedik spanyol előnyből sem lett semmi, a tizenegyedikből viszont igen, majd megúszásból is (7-6), Kisteleki azonban a legjobbkor, és ami ennél is fontosabb, pontosan is ejtett (8-6).

A negyedik negyedben pompás Valkai-bombával nőtt háromra a különbség, aztán egy, a kapusról kipattanó labdát értékesített Keszthelyi Rita (10-6). A folytatásban a spanyolok a 14. (!) emberelőnyüket bevágva 10-7-re felzárkótak, de többre nem tellett tőlük.

A magyar csapat az ötödik helyen zárt Zágrábban, s szerdai győzelemmel a visszavágás is sikerült, hiszen a csoportmérkőzésen a legutóbbi, 2008-as Európa-bajnokságon ezüstérmes spanyolok nyertek 13-10-re a két esztendeje Eb-harmadik magyarok ellen.

„Taktikában és lélektanilag is erősebbnek bizonyultunk ma a spanyoloknál” – értékelt az MTI-nek Petrovics Mátyás, a nőu vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya. „Az összképet illetően azonban csak részben derűs a kép. A lányok egyfelől bizonyították, hogy a nagyon fontos meccsekre képesek összekapni magukat, s pillanatnyilag Európában bárkit el tudnak kapni, de mivel nem mindig tudják a megfelelő szintű átlagot hozni, bárkitől ki is tudnak kapni. Sok munkával ez javítható, ezen dolgozunk tovább.”

Együtt edzettünk az olaszokkal

A magyar és az olasz férfiválogatott az egymás elleni csütörtöki elődöntő előtt szerda délután közösen edzett a sors, és még inkább a pályabeosztást készítők jóvoltából. A vízfelületet testvériesen megosztva gyakoroltak a csapatok, pontosabban a taljánok már a levezetést végezték, amikor Kemény-csapat tagjai az úszáshoz készülődtek.


Eb, Zágráb, az 5. helyért:
Magyarország-Spanyolország 10-7 (3-0, 2-4, 3-2, 2-1)
A magyar góldobók: Valkai 3, Bujka, Kisteleki D. 2-2, Takács, Drávucz, Keszthelyi 1-1.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik