Élet-Stílus

Boros forgatag lesz a Budai Várban

A nagykorúvá vált a Budavári Borfesztivál, ahol a számtalan eseményt az emberiség leginkább kultikus terméke, a bor fogja össze. Évről-évre több tízezren ismerkednek meg a kulturált borfogyasztás művészetével, a borok készítőivel, a magyar gasztronómia és népzene különlegességeivel.

A szeptemberi fesztivált szervező Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. 19 éve tartó célkitűzése megismertetni az érdeklődőkkel a legkiválóbb magyar borokat, a világ nemes borait. Személyes találkozásra hívni a borászokat és borkedvelő barátokkal, mosolyt csalni az emberek arcára és felejthetetlen élményt nyújtani mindenkinek.

Borkiállítás és -vásár, jótékonysági árverés

Szeptember 8-12. között a Budai Vár teraszain borból, dalból, muzsikából, ízletes étkekből, kellemes találkozásokból bőséges lesz a kínálat. Több mint 200 borászat, 15 ország borai, közel 60 szórakoztató, kulturális produkció. Öt napon át tart a Borkiállítás és Vásár (Borfesztivál), ahol Magyarország borászainak színe-java kínálja legszebb borait. A hazai nedűk mellett neves borkereskedők és a vendégrégió jóvoltából számos külföldi bor is bemutatásra kerül. A borkínálatban ott lesznek a hazai és a rangos nemzetközi versenyeken érmeket, díjakat nyert borok, valamint készítőik, akik szívesen válaszolnak az érdeklődők kérdéseire. A díszvendég a Kárpát-medence magyar borászata lesz.

További infók

Részletes és folyamatosan frissülő információk a 19. Budavári Borfesztivál honlapján olvashatók.

A jó borokat jó ételek kísérik: rengeteg ínyenc falat várja a vendégeket, grill- és bográcsételek, balatoni pisztráng, fogas, kemencében sült finomságok, birkagulyás, nagyétkűeket „embörös rétes”, töki pompos, az édesszájúakat ropogós rétesek, kürtőskalács, szilvalekváros prósza, valamint péksütemények, szendvicsek, juh-, kecske-, tehénsajtok és a Katona-kantin (Falatbár) várja.

A fesztiválon borbíráló tréninget is szerveznek: a VinAgora sátorban az érdeklődők megismerkedhetnek a világ első borbíráló informatikai rendszerével, és szakemberek segítségével egy órára mindenki borbírává válhat. Egy jótékonysági borárverést is rendeznek, a hazai borászok kiváló borai kerülnek kalapács alá, a befolyt összeget idén is a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak ajánlják fel. Az elmúlt évben 3 millió forint gyűlt össze az árverésen

A zene is nagy szerepet kap

„A bor olyan, minta zene. Nem kell zeneszerzőnek lenni ahhoz, hogy élményeket, érzelmeket váltson ki abból, aki belekóstol” – véli Orosz Zoltán, tangóharmonika-művész. A fergeteges nyitó bulit a Hooligans zenekar celebrálja, a jazznapon a Hot Jazz Band, a Benkó Dixieland Band és a Jazzsteps zenél. A szívet melengető muzsikáról a Ghymes, a Csík zenekar, az Etnofon gondoskodik. A már megszokott népzenei és néptánc gála sem maradhat el. A rendezvény záróakkordjaként pedig a cigányzene virtuózai kápráztatják el a közönséget.

A fesztivál gálakoncertjét szeptember 16-án tartják a Művészetek Palotájában. A műsor az idén a magyar nemzeti romantika legendás nagyjai előtt tiszteleg: Erkel, Dohnányi, Liszt és Kodály művei csendülnek fel. Közreműködik Jandó Jenő, Héja Domonkos, és az Óbudai Danubia Zenekar.

Kiállítások és szüreti felvonulás

Szalay Zoltán fotókiállítása – a Múltidéző képek a 70-es évek hagyományőrző Magyarországáról – szeptember 8-26. között tekinthető meg a Magyar Nemzeti Galériában. A tárlaton egy-egy tájegység, népcsoport hagyományait, tárgyi kultúráját, szokásait ismerhetjük meg a fotográfiák segítségével, amelyek már a hetvenes évek végén is eltűnő világot örökítettek meg. Szalay Zoltán fotóriporter másfél éven át – a Röpülj páva országos televíziós vetélkedő forgatócsoportjának tagjaként – járta az országot és készítette el azt a több ezer színes felvételből álló népművészeti gyűjteményét, amely ma már kortörténeti és megismételhetetlen dokumentum.

Szeptember 11-én tartják a mintegy 800 főt megmozgató szüreti felvonulást a várkerületben. A menetet a vendégrégió hagyományőrzői, a magyarországi borvidékek elöljárói, borrendjei, borbarát egyesületei, valamint a borrégiókat képviselő néptáncegyüttesek tagjai alkotják. Útvonal: Szentháromság tér – Táncsics Mihály utca – Bécsi Kapu tér – Kapisztrán tér – Tóth Árpád sétány – Szentháromság tér – Tárnok utca – Dísz tér – Szent György utca – Koldus kapu – Hunyadi udvar – Fesztiválszínpad

A Borkiállítás és Vásárra megváltott karszalag egyszeri ingyenes belépést biztosít a szeptember 8-12. között a Budapesti Nemzetközi Vásárra is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik