Élet-Stílus

Jól zártak a strandok

A nehéz körülmények ellenére is sikeres volt az idei strandszezon. A bevétel kismértékben nőtt, a forgalom pedig a tavalyihoz hasonlóan alakult.

A Budapest Gyógyfürdői Zrt. szerint elsősorban az idén bevezetett új, elektronikus beléptető rendszernek (IFR) tudható be az eredményes strandszezon. Az IFR segítségével ugyanis hatékonyan kiszűrhetők az illegális belépők. Sőt idén megnőtt az alternatív értékesítési csatornákon (pl. szállodákban, utazási irodákban) keresztül eladott jegyek száma is. Az év újdonsága, a strandbérlet is nagy sikert ért el.

Számos akció

Továbbra is népszerűek voltak a Strandváró napok, amelyeken a vendégforgalom az átlagosnak kétszeresére-háromszorosára nőtt. Ugyancsak a tavalyi siker nyomán ismét volt Cinetrip és Strandok éjszakája, a Sziget fesztivál idején pedig kedvezményes belépővel lehetett fürdeni a budapesti strandokon. Csak ebben az egy hétben több mint százezer látogató érkezett a fürdőkbe, strandokra.

Betett az időjárás

A szélsőséges időjárás, a gyakori rossz idő és az árvíz komoly vendégszám csökkenést okozott különösen a nyár első felében. Az év 365 napjából a strandszezon 100-120 nap, idén ennek egyharmada esős, hideg, strandolásra nem alkalmas idő volt.

Májusban az időjárás nem kedvezett a strandra járóknak, alig volt fürdőzésre alkalmas jó idő. A strandok gyakran kénytelenek voltak teljesen vagy részlegesen zárva tartani a hideg és esős idő miatt.

Júniusban az árvíz komoly nehézségeket okozott a strandok működtetésében, veszélyeztette a Dagály és a Palatinus strandot, árvízi védekezésre kényszerültünk a Lukács fürdőnél is, a Király fürdőt pedig ideiglenesen be kellett zárni. Árvízi védekezésre mintegy 13 millió forintot kellett költeni. A strandok vendégforgalma a kedvezőtlen időjárás ellenére is erősebb volt a tavalyinál.

A július volt a legkedvezőbb hónap a strandolni vágyóknak, az időjárás is ekkor vált igazán alkalmassá a fürdőzésre. Kétszer is hőségriadót rendeltek el, ez idő alatt a vendégforgalom jelentősen megugrott, volt olyan, hogy mintegy 28 ezren fürdőztek egy nap.

Slágerstrandok

Augusztusban a Sziget fesztivál dobta meg a látogatószámot, a Gellért fürdőben és a Széchenyiben több alkalommal is kénytelenek voltunk kitenni a „megtelt” táblát.

A legnépszerűbb strand a Dagály és a Palatinus volt idén nyáron is. A csúcsnap a Dagályon július 12-én volt, akkor 6 873-an látogattak el ide, a Palatinusra pedig július 17-én 4 413-an.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik