Élet-Stílus

Az SMS-től is romlik a fog

Többet járunk fogorvoshoz a nyelvpiercing, a körömrágás és az evési rendellenességek miatt is.

Az amerikai fogorvosok szerint egyre több olyan páciensük van, aki kifejezetten a nyelvpiercing okozta elváltozások miatt kényszerül fogorvosi kezelésre. Szerintük a gondot az okozza, hogy sokan önkéntelenül is fogsorukhoz nyomják a kis fémgolyót, emiatt jobb esetben hézagok, rések keletkezhetnek a fogak között, rosszabb esetben pedig szájüregi vérzést, fogtöredezést és ínysérüléseket okoz.

Az orvosok szerint az állandó körömrágás is legalább ilyen káros, hiszen az évtizedes rossz szokás miatt szélsőséges esetben a teljes fogsor eldeformálódik. Ezt pedig csak hosszas és rendkívül költséges kezeléssel lehet rendbe hozni. A szakemberek egy része panaszkodik az SMS negatív hatásaira is: az amerikai orvosok többsége állítja, páciense SMS-ezik miközben a fogorvosi székben ül, ami rontja a kezelés hatásfokát, illetve ellehetetleníti az orvos-beteg kommunikációt.

A fogorvosok figyelmeztetnek, hogy a fogak állapotát néhány gyógyszer, sőt az olyan evési rendellenességek, mint a bulimia is ronthatja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik