Élet-Stílus

Eb-elődöntős a Kemény-csapat

A férfi vízilabda-válogatott 7-4-re legyőzte a macedón együttest a zágrábi Európa-bajnokság 5., utolsó fordulójában.

Kemény Dénes csapata három negyeden át fej fej mellett haladt gyengébb játékerőt képviselő riválisával, ám a 4-4-ről indult zárószakaszban végül magabiztosan eldöntötte a meccset.

A volt jugoszláv tagköztársaság válogatottja 2008-ban volt először Eb-résztvevő, akkor nyolcadik lett, s bár a zágrábi kontinensviadal első körében legyőzte az oroszokat, továbbá csak egy góllal kapott ki a németektől, nem jelenthetett gondot Kemény Dénes olimpiai bajnoki címvédő együttese számára. Nem is jelentett…

A magyarénál 3 évvel idősebb átlagéletkorú, 28,8 esztendejével az Eb-mezőny legöregebb csapatának hálójában először a 4. percben pihent meg a labda, Varga Dániel betörése nyomán. Aztán Hárai Balázs centerből volt eredményes (2-0), és már az első nyolc percben is több góllal vezethetett volna a csapat, ha például Hosnyánszky Norbert értékesíti a büntetőjét, de nem így tett.

A második negyedben a macedónok szépítettek (2-1), majd Varga Dénes előnyben végrehajtott “ujjgyakorlata” után némi meglepetésre egyenlítettek is (3-3). Az idősebbik Varga fivér, Dániel jóvoltából visszakerült az előny (4-3), igaz, nem sokáig (4-4).

A nagyszünetet követően öt (!) magyar kapufát lehetett feljegyezni, s nem akart megtörni a jég: a nézők mintegy 80 százalékát kitevő, mintegy 200 fős magyar szurkolótábor a harmadik negyedben egyetlen gólt sem láthatott…

A záró játékrészt viszont magyar találat nyitotta: Szivós Márton húzta a hálóba a labdát (5-4). “Mindent bele!” – kántálta a lelátó népe, s Varga Dániel a kívánságot meghallgatva hatalmas lövést zúdított a jobb sarokba, az öcs, Dénes pedig végre megnyugtatóvá tette a különbséget (7-4).

Magyarország nemzeti válogatottja tulajdonképpen kikínlódta a győzelmet, de sikerével megnyerte a B csoport küzdelmeit, s jutalmul egyből – további meccs nélkül – a legjobb négy közé került. Legközelebb – már a fináléba lépésért – csütörtök este száll medencébe a Kemény-csapat a Mladost Uszodában, várhatóan a montenegrói, a horvát vagy az olasz együttes ellen.

Nyilatkozatok
Kemény Dénes szövetségi kapitány:
“Gratulálok a csapatnak a csoportelsőséghez!”
A legeredményesebb magyar, a háromgólos Varga Dénes:
“A komoly okok egyike, amiért nem úgy sikerült, ahogy szerettük volna, a kiváló napot kifogó macedón kapus volt. Abba viszont belekapaszkodhatunk, hogy a végén, amikor nagyon kellett, három gólra is képesek voltunk, s egyet sem kaptunk, ez fontos volt.”
A kétszer eredményes Varga Dániel:
“A vége jól összejött, az eleje viszont nem, mert azt beszéltük meg a meccs előtt, hogy jó lenne gyorsan elhúzni. Ehhez képest kiegyenlítettek, mi meg a második és főleg a harmadik negyedben impotensen játszottunk. Majdnem rémálom lett, ha nem nyerünk, megkapjuk az Eb balekjai címet…”

Eb, Zágráb, B csoport, 5. forduló:
Magyarország-Macedónia 7-4
(2-0, 2-4, 0-0, 3-0)
Gól: Varga Dániel (2), Hárai, Varga Dénes (3), Szívós, illetve Dimovski, Vuksanovic (2), Kreckovic
Szerbia-Németország 17-3 (4-2, 5-0, 2-0, 6-1)
Oroszország-Görögország 7-6 (3-2, 0-0, 2-3, 2-1)
A csoport:
Spanyolország-Törökország 12-6 (5-2, 1-3,4-0, 2-1)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik