Élet-Stílus

Djokovics mindent legyőzött

Federer meg sem izzadt, ellenben Djokovicsot a szél és a közönség által támogatott ellenfele meg-megszorongatták a US Open harmadik fordulójában. A szerb a nyolcaddöntőben ismét amerikaival találkozik.

Roger Federer három könnyed játszmában legyőzte a francia Paul-Henri Mathieu-t, s ezzel már csak három mérkőzésre került attól, hogy ismét döntőt játszhasson – a svájci megszakítás nélkül hetedszer mérkőzhetne az amerikai bajnokság fináléjában.

A világ jelen állás szerinti második legjobb játékosát riválisa, a világelső Rafael Nadal örömmel látná a döntőben, az első US Open-diadalára hajtó – de eddig még döntőbe se kerülő – spanyol számára plusz motiváció, hogy a négy Grand Slam-tornából egyedül New Yorkban nem tudott még nyerni. Ráadásul az Australian Openen, a Roland Garroson és Wimbledonban is nyert döntőt Federer ellen, így szeretné, ha minden idők legeredményesebb teniszezője ellen tehetné teljessé a gyűjteményét.

“Minden tornán a lehető legjobban szeretnék játszani, és lehetőleg minél messzebb jutni. De ez a viadal most különleges, mivel itt még sosem találkoztam Federerrel, pedig vele játszani mindig megtiszteltetés és hatalmas élmény” – mondta a spanyol világelső, aki csak a fináléban kerülhet össze svájci riválisával, mivel ő az első, míg Federer a második kiemelt a US Openen.

A spanyolhoz hasonló utat járt be Federer is, aki sokadik nekifutásra végül 2009-ben nyerte meg a Roland Garrost azok után, hogy előtte három évig karnyújtásnyira került a végső sikertől, de a döntőben 2006-ban, 2007-ben és 2008-ban is elbukott.

Federer: sejtem, mit érez Nadal (MTI/EPA)

Federer: sejtem, mit érez Nadal (MTI/EPA)

„Sejtem, mit érezhet” – állapította meg a svájci Nadalról. „Három Grand Slam-helyszínen viszonylag hamar összejött a győzelem, de utána kezdtem aggódni. Fiatal még, lesz ideje győzni akkor is, ha idén esetleg nem sikerül.”

A két titán játékába azonban Novak Djokovics is beleszólhat, a szerb szélfútta találkozón múlta felül James Blake-et. A harmadik kiemeltet elsősorban a körülmények hátráltatták, a második szettben viszont Blake is feljavult – de ez kevésnek bizonyult a mindössze 13 ki nem kényszerített hibát védő európai ellen (az amerikai 31-szer vétett).

„Elsősorban mentálisan viselt meg, hogy a szél szinte minden ütésemet keresztülhúzta. Nehéz ilyenkor jól teniszezni, bár mindketten megpróbáltuk. James agresszíven, gyorsan játszott, szerencsére kockázatos játékába olykor hibák is csúsztak” – értékelt Djokovics, aki a 4. fordulóban a jobb játékerőt képviselő Mardy Fish-sel találkozik.

US Open, Flushing Meadows
– 22.6 millió dollár, kemény borítás
Nők, 3. forduló:
Wozniacki (dán, 1.)-Csan (tajvani) 6:1, 6:0
Kanepi (észt, 31.)-Jankovics (szerb, 4.) 6:2, 7:6
Zvonarjova (orosz, 7.)-Dulgheru (román, 25.) 6:2, 7:6
Kuznyecova (orosz, 11.)-Kirilenko (orosz, 23.) 6:3, 6:4
Sarapova (orosz, 14.)-Capra (olasz) 6:0, 6:0
Wickmayer (belga, 15.)-Schnyder (svájci) 7:6, 3:6, 7:6
Petkovic (német)-Peng Suaj (kínai) – játék nélkül
Cibulkova (szlovák)-Dominguez Lino (spanyol) 6:0, 6:1
Férfiak, 3. forduló:
Federer (svájci, 2.)-Mathieu (francia) 6:4, 6:3, 6:3
Djokovics (szerb, 3.)-Blake (amerikai) 6:1, 7:6, 6:3
Söderling (svéd, 5.)-De Bakker (holland) 6:2, 6:3, 6:3
Melzer (osztrák, 13.)-Ferrero (spanyol, 22.) 7:5, 6:3, 6:1
Monfils (francia, 17.)-Tipszarevics (szerb) 7:6, 6:7, 6:2, 6:4
Fish (amerikai, 19.)-Clement (francia) 4:6, 6:3, 6:4, 1:6, 6:3
Montanes (spanyol, 21.)-Nisikori (japán) 6:2, 2:1-nél feladta
Gasquet (francia)-Anderson (dél-afrikai) 6:4, 7:6, 7:5

Ajánlott videó

Olvasói sztorik