Élet-Stílus

F1: nem engedik tesztelni a nagyokat

Valószínűtlen tűnik, hogy a kiscsapatok vezetői megszavaznának bármilyen, a szezon közbeni teszttilalom feloldását célzó javaslatot a Forma-1-ben.

A következő szezon előtti teljes téli tesztnapok számát növeli az F1-es csapatok szövetsége (FOTA) – az idény előtt hatszor lehet korlátlan mennyiségben tesztelni -, ugyanakkor valószínűtlennek tűnik, hogy lazítanak a szezon közbeni teszttilalmat rögzítő előírásokon, a kicsapatoknak a jelenlegi szabályozás ugyanis tökéletesen megfelel.

„Személy szerint örülnék a több tesztnek, de tiszteletben tartom a tényt, hogy még mindig vannak nehéz helyzetben lévő csapatok” – mondta Martin Whitmarsh, a McLaren csapatfőnöke, egyben a FOTA elnöke. Spában egyeztettek az istállók a szabályok esetleges megváltoztatásáról, de a kiscsapatok részéről heves ellenállás mutatkozott.

„A tesztelés csak azoknak a csapatoknak jelent előnyt, akik megengedhetik magukat. A tilalom tehát jó a Forma-1 számára, még ha a nagycsapatok emiatt akdályokba is ütköznek fejlesztéseik során” – nyilatkozta Otmar Szafnauer, a Force India ügyvezetője.

Michael Schumachernek, a Mercedes hétszeres világbajnok pilótájának nincs ínyére a teszttilalom, a német versenyző szerint az F1 a világ egyetlen olyan sportága, amelyben tilos edzeni. Franz Tost a Toro Rosso részéről erre azzal vágott vissza, hogy olyan sportág sincs a világon, ahol egyetlen tesztkilométer megtétele 700-1000 euróba kerül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik