Élet-Stílus

18 év alatt Ausztriában tilos szolizni

Csak az használhatja a szoláriumot Ausztriában, aki fényképes igazolvánnyal igazolja, hogy elmúlt 18 éves.

Ausztriában szeptember elsejével lépett életbe a rendelet, amit áprilisban írtak alá, és ami szabályozza, ki használhatja a barnítókészülékeket. Az üzemeltetők eddig kaptak türelmi időt arra, hogy biztosítsák a tilalom érvenyesülését, például beléptetőrendszer kiépítésével vagy az alkalmazottak létszámának növelésével.

Szerdától tehát csak az veheti igénybe a szoláriumot, aki igazolja, hogy elmúlt 18 éves. Az az üzemeltető, aki a szabályozás ellenére enged fiatalkorúakat szoláriumozni, több mint 2000 euró, átszámolva 530 ezer forint büntetésre számíthat. A szoláriumok tulajdonosai meglehetősen csalódottan vették tudomásul a jogszabályt. Szerintük ezzel minden harmadik stúdió bezárhat, még akkor is, ha vendégeiknek csupán 2-3%-a 18 éven aluli.

A bőrgyógyászok szakmai szövetsége viszont üdvözli a tilalmat. “Az ultraviola sugárzás okozta bőrkárosodás, akár a természetes napfény, akár mesterséges fényforrás okozza, annál erőteljesebben jelentkezik, minél fiatalabb korban következik be” – nyilatkozta Harald Maier, a bécsi orvostudományi egyetem professzora a Kurier című lapnak. Maier hozzátette: nem ritka, hogy egyfajta függőségi magatartás is kialakul fiataloknál, ami gyakori és rendszeres szoláriumozásra sarkallja őket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik