Élet-Stílus

Nyert a tatárszentgyörgyi emlék

Gépészmérnök nyerte az idei ARC-kialítás fődíját, amelyen a „Hol élsz te? Minek képzeled magad?” kérdésre vártak a válaszokat a szervezők. Nagygyörgy Zoltán a Tatárszentgyörgyön meggyilkolt kisgyerek szemszögéből próbált felelni a kérdésre.

„ARC a Facebookon és már Facebook is az ARC-on” – ez volt a pályázók egyik válasza az idei kérdésére, miszerint Hol élsz te? Minek képzeled magad? Úgy tűnik, már nem csak úgy érezzük, hogy gyakorlatilag a Facebookon élünk, hanem szó szerint is ez a helyzet. Legalábbis a pályamunkák ezt sugallják. Hogy ezzel egyetértünk vagy sem, esetleg „lájkoljuk” vagy sem, azt döntsük el magunk az Ötvenhatosok terén a szeptember 2-től 22-ig ingyenesen megtekinthető kiállításon.

A zsűri szerint a kiválasztott alkotások elgondolkodtatóak, érzelmeket váltanak ki vagy éppen nem, esetleg befolyásolják a véleményünket, ezért az évről évre kikerülő alkotások kiválasztása nagy felelősséget ró rájuk. „Emlékműveket manapság nehéz építeni és rombolni is, az ARC azonban a maga sajátos eszközeivel adhat valami hasonlóra lehetőséget”- véli Bodó Balázs médiakutató, a zsűri egyik tagja.


Mars (képgaléria az ARC-ról)

Mars (képgaléria az ARC-ról)

Geszti Péter, az ARC kreatív igazgatója úgy látja, idén különösen izgalmas lett a kiállítás. Bár szerinte évről-évre egyre kreatívabb pályamunkák születnek, idén talán a gazdasági válság és a téma tette érzékenyebbé az alkotókat. Azért reméli, hogy a gazdasági válság ellenére „nem ez az ARC lesz a végső”.

A fődíjat idén Nagygyörgy Zoltán, a Tatárszentgyörgyi gyilkosság gyermekáldozatának emlékére című plakátja nyerte el. „ Ezzel a plakáttal igazából válaszoltam a pályázat kérdésére, hogy hol élsz, csak egy olyan gyerek személyével, aki már nem él. Kérdés, hogy aki már nem él, az tud-e üzenni még, és ennek az üzenetnek mi lehet az értéke az élők számára” – mondta a FigyelőNetnek a nyertes, aki egyébként gépészmérnök és elcsépelt sztereotípiának tartja, miszerint a műszaki beállítottságú emberektől távol állna a művészi érzék.

A második díjat Kocsi Olga A fejemben már boldogan élünk című plakátja nyerte el. Számára meglepetés volt, hogy az MTV különdíját is megkapta, hiszen az utolsó pillanatban jutott eszébe a plakátötlet. „ Nagyon meglepődtem, ez egy igazán spontán ötlet volt, nem is gondoltam, hogy beválogatják. A pályázat leadási határideje előtt pár órával rajzoltam ezt az egyvonalas rajzot, és gyorsan beszkenneltem.” A rajzon ő és egy bizonyos „festő úr” szerepel a boldog közös jövőképükkel, akit egyébként „csak egyszer láttam, valószínűleg nem is tudja, hogy díjnyertes plakáton szerepel” – tette hozzá Kocsi Olga.

Nagygyörgy Zoltán képe, a Hol élsz Te? kategória fődíjasa (képgaléria)

Nagygyörgy Zoltán képe, a Hol élsz Te? kategória fődíjasa (képgaléria)

Idén első ízben az Olvassunk együtt! kampány és programsorozat is csatlakozott az ARC kiállításhoz. A plakátkiállítás teljes ideje alatt folyik a könyvgyűjtés, hogy a programban résztvevők minél több könyvet adományozhassanak az iskoláknak és a gyerekeknek.

A szervezők arra kérik a látogatókat, hogy hozzák magukkal a már feleslegessé vált gyermek-és ifjúsági könyveiket, hogy eljuttathassák azokat a rászorulóknak.

Szeptember 5-én közös olvasásra hívnak mindenkit, ahol közismert személyiségek tartanak felolvasó délutánt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik