Élet-Stílus

Overdose nem akart versenyezni

Nagyot hibázott a baden-badeni verseny szervezője azzal, hogy hagyta elindulni Overdose-t a vasárnapi futamon, annak ellenére, hogy a ló a rajt előtt a viselkedésével jelezte, nem kíván versenyt futni - állítja Mikóczy Zoltán, a versenyló résztulajdonosa.

A sprinterló 14 győzelem után veszítette el veretlenségét a németországi viadalon. A csodalónak tartott ötéves pej mén a startnál megbokrosodott, ledobta magáról a lovasát, s csak több ember segítségével tudták a rajtgépbe tolni. Végül hetedik lett.

„Ha nem Overdose-ról, hanem más lóról lett volna szó, akkor ilyen helyzetben elindították volna nélküle a futamot, sajnos ez nem történt meg” – mondta Mikóczy a Ma Reggel című műsorban. Ebben a helyzetben, amikor a lovak kimennek a versenypályára, már csak a versenyintézőség, konkrétan a starter felelőssége és kötelessége dönteni arról, hogy egy lovat elindítanak-e versenyen. A tulajdonos szerint egy olyan esetben, amikor egy ló a négyperces limitidőn túl kint marad, általában nem engedik rajthoz állni.

„Overdose a viselkedésével jelezte, hogy nem kíván versenyt futni, mert nincs megfelelő állapotban. Talán előre megérezte, hogy ez nem az ő napja lesz” – nyilatkozta Mikóczy, aki a saját felelősségét sem tagadta a történtekben: „Sajnos meglehet, hogy a legnagyobb felelősség az enyém, mert két héttel a budapesti verseny után újra elindítottam egy futamon, pedig lehet, még nem volt kellően felkészülve rá.”

Overdose 7. lett Baden-Badenben (forrás: Pannonia Overdose)

Overdose 7. lett Baden-Badenben (Pannonia Overdose)

Szóba került még, hogy a zsoké is hibázott, amikor Overdose fejéről idő előtt vette le a csuklyát, amely normális esetben a verseny rajtját jelenti a lónak. „A csuklya vagy kapucni valóban hamarabb került le Overdose fejéről, mint kellett volna. A ló ezért nem tudta, mi történik körülötte, s a nem várt szituációtól valószínűleg elborult az agya” – hangsúlyozta Mikóczy Zoltán, aki ugyanakkor megvédte Overdose belga lovasát.

A baden-badeni verseny utolsó 200 méterén Christophe Soumillon ugyanis már felállt, és nem hajtotta a lovat, s ezáltal megkímélte attól a kudarcélménytől, hogy nagy küzdelemben és ostorozás alatt maradjon alul az 1200 méteres futamban.

Bár a résztulajdonos üzletember csak szerdán találkozik Overdose-zal, információi szerint a lovat valószínűleg kevésbé rázta meg a vereség, mint a felkészítésében dolgozókat. Körülbelül a jövő hét végén dől el, hogy Dózi indul-e az október 3-án esedékes pribrami versenyen. Ha a ló nem lesz megfelelő állapotban, akkor más futamon állítják rajthoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik