Élet-Stílus

Mi kell egy friss hallgatónak?

Szabadság; ám a szakértők szerint az már egyáltalán nem mindegy, hogy mégis milyen formában kapják meg az egyetemisták.

Ellentétben a korábbiakkal, amikor a pszichológusok azt javasolták a szülőknek, hogy egyetemre induló gyermekeiknek adjanak teljes szabadságot, ma már óvatosabban közelítik meg a kérdést: az elszakadást a szakemberek szerint nem szabad siettetni, a legjobb, ha apránként valósítják meg. A szülőknek tehát érdemes az egyetem megkezdődése után is aktív kapcsolatot fenntartani a gyermekkel, mindezt úgy, hogy közben megadják neki a lehetőséget, hogy saját életet alakítson ki.

Az indianapolisi Bulter Egyetem diákönkormányzatának alelnöke, Levester Johnson szerint nagyon fontos, hogy a szülő megtartsa a kapcsolatot gyerekével, még akkor is, ha az egyetemi évek egyik legfontosabb momentuma a függetlenné válás. Erre a kapcsolattartásra ma már számos mód áll a rendelkezésre: e-mail, közösségi oldalak, sőt a telefon is. Az alelnök szerint hasznos, ha ezeket a szülők is megtanulják használni, mert így könnyebben elérhetik a friss egyetemistát.

A támogatásra a szakértő szerint még a függetlenedés folyamata alatt is szükség van: szerinte a szülő feladata egy-egy probléma esetén annyi, hogy meghallgatja, valamint tanáccsal látja el gyermekét, ám azt semmiképp se javasolja, hogy a gyerek helyett probálják megoldani a problémáját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik