Élet-Stílus

Hamilton győzött Belgiumban

Lewis Hamilton magabiztos versenyzéssel nyerte a folyamatosan változó körülmények miatt kaotikusan alakult Belga Nagydíjat. A dobogóra Mark Webber és Robert Kubica állhatott. Három bajnoki esélyes is nullázott.

A változékony idő a várakozásoknak megfelelően megkeverte a Belga Nagydíj elejét. A verseny száraz pályán kezdődött, és még a rajt is komolyabb incidens nélkül zajlott, mindössze a pole-ból induló Mark Webber járt rosszul, ugyanis beragadt, öten is elmentek mellette.

Amennyire sima volt maga a rajt, annyira kaotikussá vált az első kör vége: a pálya alsó szakaszán ugyanis már esett mire körbeértek, a buszmegálló sikánnál a fél mezőny a bukótérben tudott csak elfordulni a vizes aszfalton. A zápor áldozata lett a jubileumi futamát ünneplő Rubens Barrichello és Fernando Alonso is, a brazil egyszerűen megtorpedózta a Ferrarit.

Míg a veterán ki is esett, Alonso autója nem sérült túlságosan, a bokszba hajtva átmeneti esőgumira váltott, és mivel a 3. körre beküldték a biztonsági autót, utol is érte a mezőnyt. A kisütő nap miatt azonban a következő körben újra ki kellett állnia – ezután óriási tempóval vágott neki a felzárkózásnak.

A safety car egy kör után távozott, az újrarajtolás után a Hamilton, Button, Vettel, Kubica, Webber, Massa, Hülkenberg, Sutil, Liuzzi és Rosberg volt a sorrend a pontszerző helyeken. A kezdeti kavarodásban a mezőny végéből induló Vitalij Petrov és Michael Schumacher is jól ügyeskedett: az orosz újonc 12, a hétszeres bajnok tíz helyet javított, a pontszerző helyek határára léptek előre. A renault-s pár körrel később át is vette a 10. helyet Rosbergtől, akit aztán saját csapattársa is megelőzött.

Webber elbambult a rajtnál, később viszont jól alakultak számára a dolgok (MTI/EPA)

Webber elbambult a rajtnál, később viszont jól alakultak számára a dolgok (MTI/EPA)

Míg Lewis Hamilton elhúzott, Jenson Button a biztonsági autó távozása után nem autózott túl erős tempót, a követők felzárkóztak rá, Vettel a 15. körben meg is próbálkozott egy előzéssel a buszmegálló előtt, de megcsúszott, és orral belepördült a McLarenbe. Button kiesett, a német a bokszban új orrkúpot kapott, és a 12. helyre tért vissza. A kettős baleset nyertese Alonso volt: a 8. helyre lépett előre.

Vettel a baleset miatt bokszutca-áthajtásos büntetést kapott, két helyet esett vissza. Ahogy a kiállás előtt, a német utána is Vitantonio Liuzzival birkózott, a buszmegállóban előzött is, de a Force India első szárnya kivágta a Red Bull bal hátsó kerekét. Vettel a defekt miatt a 20. helyen kötött ki. Az élmezőny a 21-25. körben járt kerékcserén, de a sorrend nem változott az első öt helyen: Hamilton kényelmesen vezetett Kubica, Webber, Massa és Sutil előtt.

A 34. körre újra esni kezdett, ennek ellenére az első négy – Hamilton, Kubica, Webber és Massa – is továbbment, de a vezető mclarenes majdnem ki is esett, ezzel együtt az első négy a későbbi kiállással is megőrizte a pozícióját a többiekhez képest – a Renault-nál túl nagy svunggal érkező Kubica hibázott, így Webber elé került.

Alonso a 38. körben megpördült és a gumifalnak vágta a Ferrarit. Az autó eltávolításáig – két körre – beküldték a biztonsági autót, miközben az eső egyre erősebben fenyegetett. Míg a mezőny többsége átmeneti gumin volt, Vettel, Hülkenberg, Liuzzi és Glock volt extrém abroncson. Az újrarajtolás után az élmezőny sorrendje nem változott, viszont Schumacher megelőzte Kobajasit, Rosberg pedig mindkettejüket. Az utolsó két körre megint alábbhagyott az eső, a befutóig már nem történt fordulat: Hamilton, Webber, Kubica, Massa, Sutil, Rosberg, Schumacher, Kobayashi, Petrov és Alguersuari ért be a pontszerző helyeken.

Mivel a bajnoki esélyesek közül Vettel, Button és Alonso is pont nélkül zárt Belgiumban, Hamilton és Webber ellépett tőlük, a mclarenes a győzelemmel pedig meg is előzte a Red Bull ausztrálját. A világbajnokság két hét múlva az utolsó európai futammal, a monzai Olasz Nagydíjjal folytatódik.

Forma 1-es Belga Nagydíj, Spa
Végeredmény:
1. Lewis Hamilton (brit, McLaren)
2. Mark Webber (ausztrál, Red Bull) +1.5
3. Robert Kubica (lengyel, Renault) +3.4
4. Felipe Massa (brazil, Ferrari) +8.2
5. Adrian Sutil (német, Force India) +9.0
6. Nico Rosberg (német, Mercedes) +12.3
7. Michael Schumacher (német, Mercedes) +15.5
8. Kamui Kobajasi (japán, BMW Sauber) +16.6
9. Vitalij Petrov (orosz, Renault) +23.8
10. Jaime Alguersuari (spanyol, Toro Rosso) +29.4
11. Vitantonio Liuzzi (olasz, Force India) +34.8
12. Pedro de la Rosa (spanyol, BMW Sauber) +36.0
13. Sebastien Buemi (svájci, Toro Rosso) +39.8
14. Nico Hülkenberg (német, Williams) +1 kör
15. Sebastian Vettel (német, Red Bull) +1 kör
16. Heikki Kovalainen (fimm, Lotus) +1 kör
17. Lucas di Grassi (brazil, Virgin) +1 kör
18. Timo Glock (német, Virgin) +1 kör
19. Jarno Trulli (olasz, Lotus) +1 kör
20. Szakon Jamamoto (japán, Hispania) +2 kör
– Fernando Alonso (spanyol, Ferrari) +7 kör
– Jenson Button (brit, McLaren) – fa. a 15. körben
– Bruno Senna (brazil, Hispania) – fa. az 5. körben
– Rubens Barrichello (brazil, Williams) – fa. az 1. körben

A pontverseny állása
Pilóták:
1. Hamilton 182, 2. Webber 179, 3. Vettel 151, 4. Button 147, 5. Alonso 141, 6. Massa 109, 7. Kubica 104, 8. Rosberg 102, 9. Sutil 45, 10. Schumacher 44, 11. Barrichello 30, 12. Kobajasi 21, 13. Petrov 19, 14. Liuzzi 12, 15. Hülkenberg 10, 16. Buemi 7, 17. De la Rosa 6, 18. Alguersuari 4

Konstruktőrök:
1. Red Bull 330, 2. McLaren 329, 3. Ferrari 250, 4. Mercedes 146, 5. Renault 123, 6. Force India 57, 7. Williams 40, 8. BMW Sauber 27, 9. Toro Rosso 11

Ajánlott videó

Olvasói sztorik