Élet-Stílus

Egyre gyakoribbak a laptop által okozott betegségek

Íme pár hasznos tanács elkerülni ezeket.

Ha a fő munkaeszközünk egy laptop, nemritkán kellemetlen testi tünetek jelentkezhetnek. Az ujjak és a test kényelmetlen helyzete okozhat kéztőalagút-szindrómát, a nyak és vállak természetellenes helyzete izomlázat, fájdalmat, zsibbadást.

A probléma gyökere a laptopokra jellemző egybeépítettség. A különálló monitort és billentyűzetet az ember szabadon elrendezheti, hogy elkerülje az esetleges problémákat, a laptopok használójának viszont gyakorlatilag természetellenes pozíciót kell felvennie, hogy a gépet használhassa. Nem csoda hát, hogy a panaszok a laptopok népszerűségének növekedésével egyre gyakoribbak.

Ha számítógéppel dolgozunk, ügyeljünk arra, hogy a testünk mindenhol – derékban, könyöknél, térdnél – 90 fokban hajoljon meg. Lehetőleg használjunk dokkolót és kábeleket, hogy laptopunkat külső monitorra és/vagy billentyűzetre kapcsolhassuk, ezáltal beállíthassuk magunknak a kényelmes testhelyzetet. A dokkoló segítségével a számítógép olyan helyzetbe kerülhet, hogy nem kell lebillenteni a fejünket, hogy a monitort lássuk.

A legjobb, ha állítható magasságú és háttámlájú széken ülünk, az egeret pedig úgy helyezzük, hogy a csuklónk természetes helyzetben legyen (lehetőleg a karunk magasságában, ne fölötte).

Fontos, hogy húszpercenként rövid szünetet tartsunk, hiszen ez segíti pihenni az izmokat, és pozícióváltásra is ösztönöz. Ilyenkor csináljunk nyújtógyakorlatokat, óvatos nyaktornát és vállkörzést.

Ajánlott sokat inni is, hiszen a sok folyadék segít megőrizni a csigolya közti porckorongok épségét.

Ajánlott cikk:
Egyre gyakoribbak a laptop által okozott betegségek (Life Network)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik