Élet-Stílus

A végén jönnek a legjobb fesztiválok?

Bár a legnevesebb nyári fesztiválok már lefutottak, de még a csattanó hátravan. A Szegedi Ifjúsági Napok (SZIN) zenekaraival időutazásra indulhatunk, a Félszigeten Erdélyben újranézhetjük a nyár sztárjait, a Zsidó Nyári Fesztiválon pedig inkább a magasabb kultúra fogyasztóit célozták meg.

Az idei magyarországi fesztiválok közül minden bizonnyal a Szegedi Ifjúsági Napokon tehetjük a legnagyobb utazást. Ha ide eljutunk, akkor nem csak a kilométerek, de az évek is csak úgy szállnak. Az első komolyabb téridőcsavarást mindjárt a Scooterre végezhetjük. És már jönnek is a képek a kilencvenes évek közepéről a dízelüket szürcsölgető német turistákról a balatoni diszkókban, ahogy a révületbe kergeti őket a zenekar. Most mindenki újra velük kántálhatja, hogy hájpá-hájpá, amely a hamburgi dialektusban a Hyper Hyper szavakat jelenti, és biztosan már akkor, 15 évvel ezelőtt ennek a hipertérugrásak a veszedelmeire figyelmeztettek.

Legalább ekkora veszélyt jelent a téridő kontinuumra az egyből utána következő Europe svéd rocklegenda, amely bizonnyal elővezeti majd a The Final Countdown című slágerüket, amely még tíz évvel korábbi nosztalgiahullámra ülteti fel a hallgatóságot. Valószínűleg a Vissza a jövőbe című kortársműből McFly DeLoreanje sem repíthetne gyorsabban el minket a nyolcvanas évek közepére.

Azért a fairplay kedvéért azt is el kell árulnunk, hogy a fesztiválon lesznek olyan nevek is, akik tényleg ott vannak a mai könnyűzenei élet élvonalában. Igaz, ők a hazai zenei élet előadói. Innen viszont szinte mindenki ott lesz, a már elbúcsúzott Kispál és a Borzot, és Ákost kivéve, aki az augusztust gyakorlatilag kihagyja és csak szeptemberben koncertezik. Emellett még érdekes projektnek ígérkezik az is, amikor Presser Gábor a Csík zenekar és a Fabula Rasa vendégeként öt-öt számban közreműködőként lép majd fel.

Reciklálás Erdélyben

Már ugyan nem Magyarországon, de kulturálisan mégsem oly távol, Marosvásárhelyen lesz a hétvége legnagyobb szabású rendezvénye, a Félsziget. Erdély szívében augusztus 26-29. között zajló rendezvény nyolcadik kiadásán sztárokból sem lesz hiány. A fesztivál kedvéért először látogat Romániába az amerikai Korn, és az észak-ír Therapy?, a spanyol Ska-P, a finn The Rasmus vagy éppen a Tankcsapda, a Subscribe, a Pokolgép zenekarok is a zúzós vonalat erősítik.

A fesztivál szombati napja a rocklegendákról szól, főszerepben az Omegával és a svéd Europe-pal (ha már pénteken a SZIN-re jöttek), de más napokra is jut a jóból, többek közt Charlie-nak és a Deák Bill Blues Bandnek köszönhetően.

A Félszigetet szervező Sziget-csapat idén sem ódzkodik az újrafelhasználástól, így Romániába is elhozza Trickyt (lásd idei Balaton Sound), Dub FX-et (lásd idei VOLT Fesztivál) és a Gorillaz Sound Systemet is (lásd Sziget).

A magyar vonalat erősíti a már említett előadókon kívül a Belga, a Kiscsillag, a Beatrice, a PASO, az Irie Maffia, Lajkó Félix és bandája és sokan mások.

A zsidó fesztivál magasra teszi a lécet

Némiképp más kulturális programot kínál az egy hetesről tíz naposra bővült Zsidó Nyári Fesztivál. Itt a könnyen befogadható könnyűzene helyett inkább a magasabb kultúra fogyasztóit vették célba. Ennek némiképp mond csak ellent a nulladik napi program csütörtökön a Dohány utcai zsinagógában, ahol az új balkáni, zsidó és cigány népzenei programjával először fellépő Boban Markovics Orchestarral nyit.

A tavalyi hagyományteremtő kezdeményezés után, 2010-ben ismét lesz könyv- és kézműves-vásár a megújult Gozsdu udvarban. Az Uránia Nemzeti Filmszínházban viszont első alkalommal rendeznek életmű koncertsorozatot. Az egyik legnépszerűbb magyar előadó-zeneszerző, Dés László műveit hallhatják olyan előadók tolmácsolásában, mint Snétberger Ferenc, Somló Tamás, Udvaros Dorottya, Oláh Ibolya, Szalóki Ági és Póka Angéla. A sorozat egyik különleges estje lesz a Szó és zene című koncert, amelyen a magyar irodalom legkiemelkedőbb alkotói, Parti Nagy Lajos, Esterházy Péter, Spiró György és Závada Pál olvasnak fel írásaikból, amelyekre Dés László, Dés András és Barcza Horváth József fog improvizálni.

Különlegességnek ígérkezik a 100 Tagú Cigányzenekar koncertje is, amely során augusztus 30-án Szép vagy, gyönyörű vagy Magyarország címmel a zsidó zeneszerzők örökzöld dalaiból, operettjeiből és filmzenéiből játszanak.

A külföldi sztárok közül kiemelkedik a tengerentúlon milliós rajongótáborral rendelkező ortodox rapper és reggae-énekes, Matisyahu, aki szeptember 5-én ad először koncertet Budapesten a Syma Csarnokban.

A nemzetközi hírű izraeli Beer-Sheva-i Színház szintén először lesz a fesztivál vendége, az Edith Piaf életéről szóló előadásukkal. A Piafot alakitó Yolit Tubi izraeli szinésznőt
alakításáért 2009-ben az év színésznőjének választották.

Bár az augusztus végi bágyadt napsugár ereje már nem vetekedhet a júliusival, azért a nyár még nem ért véget. Még mindig nem kell talajmenti fagyokra készülni este, és a délutáni sötétedés is messze van még. Használjuk ki. Irány az utolsó nyári fesztiválok egyike!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik