Élet-Stílus

Irreális ára van a Facebooknak?

A legnagyobb közösségi oldal, a Facebook piaci értéke becslések szerint eléri a 33,7 milliárd dollárt. Ezzel az oldal pillanatnyilag értékesebb az Ebay vagy a Yahoo! oldalaknál.

A másodpiaci jegyzéseken, amelyek a nem tőzsdei cégek részvényeivel kereskednek egy Facebook-részvény jelenleg 76 dollárt ér – írja a The Financial Times. Elemzői várakozások szerint az iparág legnagyobb tőzsdei bevezetése lehet a Facebook tőzsdére lépése, megelőzve a Google 2004-es bevezetésének 1,64 milliárdos értékét. Érzékeltetendő a Facebook nagyságát, az Ebay 30,1 milliárd, míg a Yahoo! 18,3 milliárd dollárt érő cégek.

Miközben a Facebook és más szilícium völgy béli oldalak, a Twitter, a LinkedIn vagy a Zynga is halogatja piacra lépését, a befektetők közül sokan szeretnének már most, a magánkézben lévő részvényekből vásárolni éppen annak reményében, hogy már a bevezetési ár is magasabb lesz.

A Facebook tulajdonosi köre viszont várna, és szeretné, ha a cég nem kerülne tőzsdére 2012 előtt. Jóllehet a dolgozók és a befektetők jelenleg is szabadon kereskedhetnek saját részvényeikkel, éppen az oldal vezetősége amelyik óvatos, mondván, mivel nincs “rendes” ára a részvénynek, és a befektetők számára nincs egy transzparensen működő cég, hajlamosak lehetnek egyesek túlzott árat fizetni a részvényekért, ami később visszaüthet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik