Élet-Stílus

Tornagyőztes a Kemény-csapat

A férfi vízilabda-válogatott nyerte a Vodafone Kupáért első alkalommal kiírt nemzetközi tornát, miután a vasárnapi befejező játéknapon - az olaszok (9-8) és a németek (15-9) után - két góllal a spanyolok legjobbjait is legyőzte a Margitszigeten. A diadal azért is fontos, mert a riválisok mindegyike ott lesz az egy hét múlva rajtoló zágrábi Európa-bajnokságon is.

A 2007-ben világbajnoki bronzérmes, 2009-ben vb-második ibériaiak ellen az 1924-es első összecsapás óta vasárnap a 98. mérkőzését játszotta a magyar nemzeti együttes, amely – a 9 döntetlen és 22 vereség mellett, tovább javítva eddigi mérlegét – 67. alkalommal diadalmaskodott a spanyolok felett.

A kupaelsőséget jelentő siker egy szép sorozat folytatását is jelentette, hiszen a spanyolok pólós armadája 2002 óta nem tudott nyerni Kemény Dénes legénységével szemben. Most sem sikerült neki.

A Hajós uszodában ragyogó napsütéses időben rendezett vasárnap déli meccsen sajátos ritmusban kezdettől a hazai gárda vezetett. Madaras Norbert akciógólja után Hárai Balázs centerezett remekül (2-0), Hosnyánszky Norbert elhajlásos bombája (3-1), majd – már a második negyedben – Kis Gábor húzása (4-2), s a nagyszünet előtt a Hosnyánszkyhoz és Kishez hasonlatosan 100. válogatottságát ünneplő Varga Dénes jó hat méterről a felső sarokba küldött lökete (5-3) jelentett rendre kétgólos előnyt Kemény Dénes olimpiai bajnoki címvédő együttese számára.

A pihenőt követően azonban a szívós vendégek egyenlítettek, méghozzá úgy, hogy 5-5-re a magyarból lett spanyol center, Szirányi Balázs alakította az állást. Ez mintha a hazai játékosokat paprikázta volna fel, mert Varga Dénes megint a hálóba bombázott, a fiatal balkezes Vámos Márton pedig a bal felső sarkot vette be nem kevésbé látványos módon (7-5). A különbség viszont sehogyan sem akart háromgólosra duzzadni, sőt megint “ikszre” módosult a meccsmutató (7-7).

A döntés a negyedik negyedre maradt, amelyben a magyarok kaptak hamarabb lábra: megúszás végén Madaras centizte ki a jobb felső sarkot (8-7), az okkal megítélt ötméterest pedig Hosnyánszky értékesítette biztos kézzel, így megint meglett a “szokványdifferencia” (9-7).

Ráadásul Szécsi Zoltán háromszoros olimpiai bajnokhoz méltóan büntetőt hárított bő egy perccel a dudaszó előtt, összességében biztossá téve a magyar győzelmet, ezzel pedig a tornaelsőséget.

Kemény Dénes szövetségi kapitány:
“Úgy gondolom, helyén kell kezelni ezt az Eb előtti győzelmünket, ahogy nekünk, a többieknek is felkészülési torna volt a Vodafone Kupa. Ezzel együtt természetesen öröm, hogy elsők lettünk, ez járt a szponzornak, a közönségnek, mi igyekeztünk a pillanatnyi állapotunkhoz képest a legjobbat nyújtani. A folytatás? A spanyolok itt maradnak, s két napig velünk gyakorolnak, aztán kis pihenő, majd pénteken utazás Zágrábba, ahol a házigazda horvátokkal játszunk edzőmeccset, vasárnap pedig már Európa-bajnoki csoportmérkőzésen a németekkel kezdünk.”

Vodafone Kupa, 3. forduló:
Magyarország-Spanyolország 9-7 (3-2, 2-1, 2-4, 2-0)
Magyar góldobók: Varga Dénes, Madaras, Hosnyánszky 2-2, Hárai, Kis G., Vámos 1-1
Az utolsó játéknap másik találkozóján:
Németország-Olaszország 10-8 (2-2, 3-1, 3-0, 2-5)
Végeredmény:
1. Magyarország 9 pont, 2. Németország 6, 3. Spanyolország 3, 4. Olaszország 0

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik