Élet-Stílus

Tizenkét éremmel zártak a kajak-kenusok

A magyar küldöttség 6 arany-, 5 ezüst- és 1 bronzéremmel zárta a vasárnap befejeződött poznani kajak-kenu világbajnokságot, s ezzel élen végzett a nemzetek közötti versenyben. Az olimpiai számokat tekintve 3-3-1 volt a mérleg.

A döntők első napján, szombaton, 1000 méteren a Szabó Gabriella, Csipes Tamara kajakos duó óriási fölénnyel nyerte versenyét.

A címvédőként indult kajakos Kovács Katalin, valamint az olimpiai bajnok, kenus Vajda Attila és a Kammerer Zoltán, Vereckei Ákos kajakpáros másodikként zárt – utóbbi két egység rendkívül szoros csata után szorult a győztes mögé. A fiatal Tóth Márton, Mike Róbert kenus duó kellemes meglepetést okozva a dobogó harmadik fokára állhatott fel.

A második magyar arany a kora este rendezett 5000 méteres finálékban született: a korábbi maratonista Folláth Vivien remekül versenyezve nyerte meg a női kajakosok küzdelmét. Ez a táv ezúttal debütált a síkvízi vb-n.

Vasárnap, 500 méteren két arany és egy ezüst jutott a magyaroknak: a Szabó, Kozák Danuta kajakpáros és a Janics Natasa, Csipes, Kovács, Benedek Dalma összeállítású kajaknégyes egyformán megvédte címét, míg Janics egyesben második lett. Utóbbi versenyző 200-on aztán duplázott: előbb egyesben, majd röviddel később Kováccsal párosban ismételte meg tavalyi, kanadai sikerét.

Kovács Katalin az 500 méteres négyes és a 200 méteres páros diadalával pályafutása 28. és 29. vb-elsőségét gyűjtötte be, s ezzel az örökrangsorban lehagyta a 27-et szerzett német Birgit Fischert, s immár egyedüli rekorder.

A végén, a 4×200 méteres váltókban egy ezüst jutott a magyaroknak a Janics Natasa, Hegyi Zomilla, Vad Ninetta, Paksy Tímea összeállítású női kajakos kvartett révén. Az olimpiai számok közül női K-2 és K-4 500 méteren, valamint női K-1 200 méteren aranyat, női K-1 500 méteren, férfi K-2 és C-1 1000 méteren ezüstöt, férfi C-2 1000 méteren pedig bronzot nyertek a magyarok.

“Előzetesen tíz érmet, azon belül öt aranyat vártam, végül 12 dobogós hellyel zártunk, ez pontosan annyi, amennyit tavaly, Kanadában nyertünk. Ha a férfi kajak szakág is azt mutatta volna, amit tud, még szebb lehetett volna az összkép” – mondta Storcz Botond szövetségi kapitány. “Az, hogy hét ötkarikás számban is érmet szereztünk, mindenképpen pozitív visszajelzés két évvel London előtt, Magyarországon valószínűleg mindenki örülne, ha ezt 2012-ben is hozni tudnánk.”

éremtáblázat

A magyar válogatott hat arany-, öt ezüst- és 1 bronzéremmel az élen végzett a nemzetek közötti versenyben a vasárnap zárult poznani kajak-kenu világbajnokságon.

MAGYARORSZÁG 6 arany 5 ezüst 1 bronz
Németország 5 5 2
Fehéroroszország 3 3 1
Oroszország 2 2 6
Franciaország 2 1 –
Románia 2 1 –
Ukrajna 1 2 1
Spanyolország 1 2 –
Nagy-Britannia 1 1 2
Kanada 1 – 2
Svédország 1 – 1
Üzbegisztán 1 – 1
Ausztrália 1 – –
Litvánia 1 – –
Kína – 2 –
Lengyelország – 1 4
Szlovákia – 1 2
Azerbajdzsán – 1 –
Portugália – 1 –
Ausztria – – 1
Csehország – – 1
Finnország – – 1
Japán – – 1
Olaszország – – 1
Szerbia – – 1
Férfi C-1 200 m-en két harmadik helyezett volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik