Élet-Stílus

A kütyüket is kiüti a meleg

Drága elektronikai cikkeink hozzánk hasonlóan nagyon nehezen viselik a kánikulát. Kell-e külön hűteni egy laptopot és érvényes-e a garancia egy "megsült" mobilra?

Laptop, mobil, és GPS mind olyan elektronikai termék, amelyeket talán jobban nyüstölünk az átlagosnál. Néhány tanács a gyártóktól, hogy ne végezze szervizben a masinánk.

Alapvetően, ha egy notebook megfelelően működik (tehát nem hibás), akkor ritkán van szükség külső hűtésre. Fontos viszont, hogy egy laptopot sugárzó hőnek, illetve direkt napfénynek kitenni nem szabad – közölték a Toshiba részéről. Az alkatrészek ugyan nem olvadnak meg, de eldeformálódhatnak, valamint egyes elemek különösen érzékenyek a hőre, ahogy az UV-sugárzás sem kimondottan hasznos egy elektronikai berendezésnek. Ezekben az eszközökben sok apró alkatrész van kis helyen, így különösen fontos a megfelelő hőelvezetés.

Ne ringassuk ölben

A jótállásnál kizáró ok – mint azt hangsúlyozzák – a külső behatás, így ha közvetlen napfénynek vagy sugárzó hőnek tesszük ki a készüléket, és ennek következtében az meghibásodik, akkor a hiba kijavításának költsége minket terhel. Ügyeljünk tehát arra, hogy a használat során a notebook levegőnyílásait ne zárjuk el. Jellemző, de nagyon nem szerencsés, ha az ölünkbe téve használjuk, mert az alján lévő nyílásokat ilyenkor befedjük, így nem marad tökéletes hűtés.Ha azt észleljük, hogy a notebook a szokásosnál jobban melegszik, a ventilátora hosszú ideig maximális fordulatszámon működik, illetve a háza felforrósodott, akkor ellenőrizzük, hogy nincsenek-e a nyílások eltakarva vagy eltömődve, illetve kapcsoljuk ki a gépet, és hagyjuk lehűlni. Sose tároljuk, illetve működtessük a laptopot túlságosan forró vagy túl párás környezetben, mindez az akkumulátor élettartamát is erősen csökkenti.

A navigációs eszközök jellegüknél fogva nem nagyon bújhatnak el az időjárás viszontagságai elöl. Éppen ezért például a TomTom termékek esetében szélsőséges hideg és meleg környezeti viszonyokban történő tesztelést is (-10 és +55 Celsius között) – tudtuk meg a gyártó hazai képviselőjétől.Mivel a GPS-ek lítium-polimer elemekkel működnek, ne használjuk készülékeiket nyirkos vagy nedves, korrodálást elősegítő helyen. Ami lényeges, hogy a garancia nem is fog kiterjedni az olyan hibákra, illetve azok javítására, amelyek a helytelen használatból, csapadék, folyékony anyag, hő vagy baleset következtében okozott sérülésből, valamint erőszakos használatból származnak. Megoldás lehet azoknak, aki igazán vigyázni akarnak gépeikre olyan kiegészítőket beszerezni, amelyek kimondottan a készülékek megóvása érdekében fejlesztett ki.

Nem fordult még elő

A mobiltelefonok Achilles-sarka, mint az már egy-két nem éppen kellemes szituációban kiderült, az akkumulátor. Ezek ugyanis a hőmérsékletre igencsak érzékenyek. A határ 60 Celsius-fok. Fontos, hogy az akkumulátor a töltés hatására is melegszik, ezért nem tanácsos tűző napon tölteni a készüléket. Az egyéb kényes részek, mint a kijelezők átlagos hőmérséklettűrése -20 és +60 Celsius-fok – viszonylag tág határ -, de érdemes odafigyelni, hogy ne hagyjuk kint a készüléket a tűző napon – tanácsolják a Sony Ericssonnál. Ez különösen a jótállás miatt fontos, mert mint általában, nem terjed ki az ilyen „megsüléses” esetekre.

Az LG Electronics részéről is hasonló álláspontot képvisel a gyár. A mobiltelefonjait 85°C-ig teszteli, hogy a hétköznapi használat során ne érhess hőség okozta károsodás. Amennyiben erre nem figyelünk ennek a amellett, hogy elromlik a gép a garancia szempontjából van jelentősége. Ilyen esetben rendkívül kényes kérdés a garancia, hiszen a javasolttól eltérő gondatlan használat nem az LG felelőssége, ilyen eset például, ha valaki a szaunába viszi be a mobilját. A hazai LG-nél ugyanakkor közölték, hogy még nem tapasztaltak hasonlót, hogy valaki ilyen károsodás miatt vitte volna be készülékét szervizbe. Amennyiben mégis előfordul, előbb a szerviz mérlegeli, hogy milyen behatások érhették a telefont és ez alapján dönt a cseréről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik