Élet-Stílus

Öt hajó vb-döntős 500 méteren

A péntek délutáni középfutamok során eldőlt, hogy a vasárnapi hét 500 m-es döntő közül ötben lesz magyar hajó a poznani kajak-kenu világbajnokságon. A K-1-ben érdekelt Szalai Tamásnak és a Széles Gábor, Varga Dávid kenupárosnak nem sikerült bejutnia a legjobb kilenc közé.

Szalai, a szám friss Európa-bajnoka harmadikként zárta versenyét, s miután csak az első kettő ment biztosan tovább, a futamharmadikok közül pedig nem az övé volt a legjobb idő, a zárónapon – csalódást keltve – csak a B fináléban szállhat majd vízre.

“Minimum a döntőbe vártam magam, a 4-6. hely volt a célom, így egyértelmű csalódás, hogy nem jutottam a legjobbak közé azok után, hogy az Eb-t megnyertem. Tegnap a négyessel estünk ki, most meg ez, nem tudom, mi történt. Fejlődni kell” – mondta a parton a Domino Honvéd 22 éves versenyzője.

A férfi kajak szakág eddig több kellemetlen meglepetést is okozott a vb-n: Szalai előtt, csütörtökön Kucsera Gábor és a négyes maradt le az A döntőről 1000 m-en. A nők kajak egyes számában Janics Natasa a délelőtti második hely után ezúttal esélyeshez méltóan megnyerte versenyét, és ugyanilyen magabiztosan, szintén első hellyel jutott tovább a Kammerer Zoltán, Kucsera kajakos duó is.

A kenusoknál Korisánszky Péternek döntőt ért a középfutamos harmadik hely (az oroszok klasszisa, Makszim Opaljev és a német Sebastian Brendel mögött ért célba), a Széles Gábor, Varga Dávid páros viszont – megismételt rajt és óriási csata után – csak negyedikként ért célba, pedig a fináléba jutáshoz az első három között kellett volna zárnia.

Az egyformán címvédésre készülő Szabó Gabriella, Kozák Danuta kajakpáros és a női kajaknégyes (Janics, Csipes, Kovács, Benedek) már a délelőtti előfutamból kvalifikálta magát – egyaránt győzelemmel – a fináléba.

“Vegyes volt ez a nap is. Szalai ezúttal jóval gyengébben ment, mint az Eb-n. A felkészülésébe csúszhatott valami hiba, bár végigcsinálta becsületesen. Ha a négyes kiesését is ideveszem, azt mondhatom, hogy máskor minden összejön, most pedig semmi sem jött össze. A kenupáros szereplése is csalódás, hiszen egyértelműen a döntőbe vártam őket. A többiekkel elégedett vagyok, és külön szeretném kiemelni Korisánszky szereplését, aki mindkét mai futamában nagyszerűen szerepelt” – értékelte a második selejtezős napot Storcz Botond szövetségi kapitány.

Szombaton már döntők következnek a Málta-tavon: a 10 órakor rajtoló 1000 m-es versenyekben hat magyar hajó lesz érdekelt, míg 16:35 órától az 5000 m-es finálékat rendezik a kajakos Folláth Viviennel és Gyökös Lajossal, valamint a kenus Fürdök Gáborral a mezőnyben.

A hétvégi program
Szombat:
1000 m-es döntők 10:00
200 m-es előfutamok 13:00
200 m-es középfutamok 15:00
5000 m-es döntők 16:35
Vasárnap:
500 m-es döntők 10:15
200 m-es döntők 12:30
Váltó előfutamok 15:00
Váltó döntők 15:55

Ajánlott videó

Olvasói sztorik