Élet-Stílus

Drámaian csökkent a dohányzó brit fiatalok száma

Az eredményt azzal érték el a britek, hogy a cigarettavásárlás alsó korhatárát 16-ról 18 évre emelték.

Összesen 7%-ot, 24-ről 17%-ra esett a dohányzó 16-17 évesek száma azután, hogy Nagy-Britanniában megemelték azt az életkort, amikor egy fiatal legálisan juthat hozzá a cigarettához. A szakértők megkönnyebbültek, hiszen a dohányzás visszaszorítására bevezetett törvények elérték a kívánt hatást, még akkor is, ha a szakértők nagyobb visszaesésben reménykedtek.

A 18 évesnél idősebb dohányosok esetében a törvény nem hozott jelentős változást, ám a szakértők így is elégedettek. Főleg azért, mert véleményük szerint a legtöbb dohányos, a statisztikák szerint a 80%-uk még a 19. születésnapja előtt rászokik a cigarettára, amiről ezután már csak nehezen tud leszokni. A briteknél ráadásul minden 5. felnőtt dohányzik: a hosszú ideig dohányzók fele daganatos betegségben, míg másik része a dohányzás következtében kialakult betegségbe hal bele.

A szakértők a sikeren felbuzdulva újabb intézkedéseket terveznek a dohányzás visszaszorítására: eltüntetnék ugyanis a cigaretta-állványokat és automatákat az üzletekből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik