Élet-Stílus

18 mérkőzésre tiltották el Anelkát

A francia szövetség fegyelmi testülete a vb-n leszerepelt válogatott öt játékosára összesen 27 mérkőzésre szóló eltiltást szabott ki kedden. Nicolas Anelka egymaga 18 meccset kapott.

A franciák a pályán és azon kívül is leszerepeltek a vb-n, amiért a keret valamennyi tagja egymeccses eltiltást kapott, közülük többen azonban nem úszták meg ennyivel.

Anelkának a Raymond Domenech korábbi szövetségi kapitánnyal történt afférja miatt kellett – volna – megjelennie fegyelmi bizottság előtt. Patrice Evra csapatkapitányként, Franck Ribéry az ő helyetteseként, Jeremy Toulalan pedig a sztrájkban játszott szerepe miatt (ő fogalmazta meg a közleményt) kapott idézést, Eric Abidal pedig azért, mert nem volt hajlandó pályára lépni a házigazda dél-afrikaiak elleni, utolsó csoportmérkőzésen.

A balhé a Mexikó elleni mérkőzés szünetében tört ki, amikor a játékosok által alig kedvelt Raymond Domenech lapértesülés szerint azzal fenyegette meg Anelkát, hogy ha nem tartja be, amit kért tőle, lecseréli, amire a Chelsea-csatár minősíthetetlen hangnemben reagált. Konkrétan elküldte a szakvezetőt a pi…, pardon: pihenni, melegebb éghajlatra.

Anelkát ezért kizárták a válogatottból, s a többiek ezt zokon vették, állításuk szerint a döntést nem újságcikk alapján kellett volna meghozni, sérelmezték, hogy az ügyben őket senki sem kérdezte meg. Emiatt a játékosok sztrájkba léptek, egy edzést kihagytak.

A franciák botrányaikkal hívták fel magukra a figyelmet a vb-n (MTI/EPA)

A franciák botrányaikkal hívták fel magukra a figyelmet a vb-n (MTI/EPA)

Anelka egyébként nem jelent meg Párizsban, mint ahogy Ribéry klubcsapata, a Bayern közelgő bajnokija miatt ugyancsak nem vett részt a meghallgatáson, Domenech, segítője Alain Boghossian és a szövetség volt elnöke, Jean-Pierre Escalettes ellenben igen.

Nem meglepő módon Anelka kapta a legsúlyosabb büntetést, 18 meccset lesz kénytelen kihagyni, Evra öt, Ribéry három, Toulalan pedig egy válogatott mérkőzésre szóló eltiltást kapott, a pályára lépést megtagadó Abidalt viszont felmentette a fegyelmi bizottság.

Clemente a kameruni válogatott élén

Javier Clemente lett a kameruni labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya. A spanyol edző a hivatalos bejelentés szerint legkésőbb szeptember 28-ig írja alá szerződését, az afrikai ország szövetsége azonban kedden már kész tényként tálalta, hogy két évre szóló megállapodást kötöttek Clementével. Az ibériai szakvezető legfőbb segítője a korábbi sokszoros kameruni válogatott Francois Oman-Biyik lesz – írta az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik