Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak – Sziget vagy Harry Potter

Rendhagyó hétvégi programajánlónkban ezúttal a Sziget hétvégi programjaiból szemezgettünk: lesz itt Gotan Project, Erik Sumo, Tankcsapda, Iron Maiden, de családi programokat is találtunk szép számmal. Az inkább otthon ücsörgőknek érdekes filmeket is találtunk a tévében.

Péntek, augusztus 13.

Bár pénteken nem igazán a Nagyszínpadra koncentrálunk. A korán érkezőknek mégis érdemes itt kezdeniük. Gentlemanra biztos jó rázni a fenekünket, és egyben megnézni, az ellenkező nem szebb példányai hogyan teszik ezt, de ezen túl nem látni benne több potenciált. Ahogyan Mika érzelmei és a Thirty Seconds to Mars rockhimnusza helyett is inkább mást keresünk.

Szóval érdemes mindezek ellenére a Nagyszínpadon kezdeni, mert a fehérorosz ska-punkcsapat, a Lyapis Trubetskoy itt startol délután háromkor. A kilencvenes évek elején a keleti blokk szláv rádiói ontották magukból a kilenctagú Lyapis Trubetskoy által írt slágereket (Yabloni – Almafák, V plat’ye belom – Fehér ruhában, Zelenolazoye taksi – Zöldlámpás taxi, Ti kinula – Kidobtál engem), melyek még mindig népszerűek szláv ajkú testvérnépeink körében. A Lyapis Trubetskoy mégsem tört be a mainstreambe, inkább folytatta a modern idők fogyasztói kultúráját bíráló alterhadjáratát. A 2007-es Capital albumuk címadó számából készült, diktátorokat gúnyoló videóját a zenekar hazájában be is tiltották. Most megnézhetjük miért.

Innentől érdemes már a magyar nagyszínpadra áthúzni, ahol Nemjuci nyomja öttől. Tavaly láttuk őt egy kisebb színpadon, és érdemes meghallgatni Németh Jucit, aki Lovasi András mellett is feltűnt legutóbb a Kispál-búcsún. Leginkább azonban a régi Animából ismerik. Itt azonban egy zúzós rock and rollt hoztak össze zenekarával.

Aztán irány a Party Aréna, ahol fél nyolckor a tangó vérfrissítőjére, a Gotan Projectre adhatjuk elő saját táncunkat. 2010-ben az eddigi albumaiból több mint kétmillió példányt passzoltak el, és négyszáz koncertet adtak eddig. Most pedig az április 19-én megjelent Tango 3.0 szépségeivel is megismerkedhetünk. Csak bírjuk szusszal.

Ezután ugyanis még mindig nem adjuk fel, hanem a Világzenei Nagyszínpadon az Oi Va Voi zenéjére lazulhatunk, és találgathatjuk, hogy mi lehet a titka, hogy a jiddis és a kelet-európai népzenéket ilyen jó arányérzékkel olvasztják össze a modern elektronikus műfajokkal.

Tizenegytől a színház helyszínen vár minket a Természetes Vészek Kollektíva a Bőr-Hártya 2.0 című darabjukkal, amely egy divatbemutató sémájára épül. Itt a fellépők Szűcs Edit „kosztüm-fikcióit” mutatják be. Az alapszituációhoz adott rétegek –a tánc, a zene, a színpadi látvány és a versek szövege – azonban szétfeszítik a divatbemutató kereteit, és teljes összművészeti tablót bontanak szét a kifutón. Az így létrejött egységes szövet behálózza, körülfonja és magával ragadja a nézőt.

Végül az igazán kitartóknak hajnali fél kettőre még mindig maradt az Erik Sumo Band feat. Kiss Erzsi, amelyből kiderülhet, hogy Tövisházi Ambrus mostanában min dolgozik, de ha csak a régi számokat kapjuk, akkor is kaphatunk akkora adag életigenlő melankóliát, hogy hazáig biztosan kitart.

—- Szombat, augusztus 14.—-

A szombat az a nap, amikor minden budapesti rászabadul a Szigetre. Ez alól az egyetlen kivétel, ha súlyosan elromlik az idő. Bár várhatóak záporok, zivatarok, de a hétvégén a meteorológiai szolgálat szerint jelentős lehűlésre nem kell számítani.

Így vélhetően elégé forró lesz a hangulat az óriási össznépi táncoláson délután háromkor, legalább ég majd a zsír is egy kicsit. A flash mobnak ugyan szerintem nem igen nevezhető tömegtáncolást a Sziget fő szponzora szervezi, és már komoly táncpróbák zajlanak, hogy igazán flottul menjenek majd a dolgok. Tehát közösségi önszerveződésről nem nagyon van szó, de hát nem kell a szponzorral annyira foglalkozni, a nagy közösségi tánc önmagában biztosan nagy élmény. A videót megnézve esélytelen, hogy ezt megjegyezzem még ha a diagonálokat, és az eksztázisos ugrálásokat még össze is hoznám.

Egy komoly rocker azonban csak az jöhet szóba, hogy mindezt oldalról az árnyékból, egy jókora házmesternyi fröccsel a kézben be-beszólogatva röhögje végig, és várja, hogy kezdődjön a Sziget egyetlen hazai nagyszínpados fellépőjénak, a Tankcsapdának a koncertje háromnegyed hétkor, és megnézze, hogy vajon Lukács Laci Haját most jobbról, vagy balról fogják szélgépezni. Erre komoly fogadásokat is szoktak egyébként kötni. De hát van-e valami amit egy fesztiválon jobban esik üvölteni, mint, hogy az „élet a legjobb méreg”.

Persze a komoly rockernek mindez még mindig lehet, hogy csak előétel, mert a fő fogás minden bizonnyal a „six, six, six, the number of the beast” skandálása lesz az Iron Maidenen, ahol Eddy a házi szörny is minden bizonnyal tiszteletét teszi. A korábbi szigetes Iron Maiden-koncerten óriási tömeg volt, így erre most is lehet készülni.

A nem annyira rockereknek azonban talán a legjobb a Sziget végébe húzódni a világzenei színpadhoz, ahol Ferenczi György & RackaJam pördíti táncra a nagyérdeműt. A hétpróbás előadó a blues, a soul és a funk után saját világzenét teremtett, és a magyar pop szakmának újra valami igényeset mutatva 2005-ben két különböző stílusú albumot készített. Műsoron az egyik lemez, amely a rhythm and blues, a magyar népzene, hip-hop, funky, groove műfajok fúziójából született meg.

Még mindig ugyanitt a világzene egyik legizgalmasabb formációja, a Los de Abajo este fl tízkor. A mexikói ranchera zene, a rumba, a salsa, a punk, a hip-hop és a latin ska ötvözésével ellenállhatatlanul magával ragadó muzsikát teremtettek és játszanak 1992 óta. Forradalmi lendület, latin hangulat. Ha még pár burritót, quesadillát és tequilát is hozunk hozzá, akkor el sem kell utazni Mexikóba, az jön ide.

—-Vasárnap, augusztus 15.—-

Vasárnapra családi programokat ajánlunk a Szigetre, amely nem csak a rock and rollról és a bulikról szól, de más értéket is megtalálhatunk. Ezeket a programpontokat egyébként bármely nap megtaláljuk, így akár szombaton is kivihetjük a kölköket, hogy ők is jól érezzék magukat.

Elsőként mindjárt itt van a Vándor Vurstli, amelynek játékai igazi hangulatos otthonra találtak az új helyszín fái között, ahol a békebeli városligeti hangulatot idézik a régi mutatványosbódék és ügyességi játékok. Van itt dühöngő konyha, süllyedő Titanic, lankás bakonyi tájban játszható célbadobó, mód nyílik éhes bohócok gombóccal etetésére és megörökítve a vidám délutánt fotó anzix képek készítésére is. A víz témájához kapcsolódik a több tóban zajló halacska horgászat, ahol mindenki kipróbálhatja magát a türelem és a kézügyesség játékában.

A színpad mellett a Magyar Zsonglőr Egyesület játékkölcsönzője üzemel, ahol a közönség kedve szerint kipróbálhatja a zsonglőreszközök számos változatát, és a szakik továbbra is készen állnak, hogy gyerek-felnőtt egyaránt élvezhesse e játékok örömét. Minden nap ingyenes gyerekfelügyelet is akad a Szigeten délután kettő után.

Déltől nyit és este nyolcig tart nyitva az Olvasóliget. Az ingyen könyvtár eljön a regenerálódni, pihenni, olvasni vágyókhoz a Szigetre is. Itt csak bárki megfoghat egy könyvet és bedőlhet egy kényelmes nyugágyba és olvashat.

Minden nap este tízkor nézhetjük meg a Compagnie Malabar franca társulat Le Voyage des Aquarêves című produkcióját. Ugyanis minden este tíz órától egy 16 méteres holdfényszínű hajó sodródik a Szigeten, titokzatos legénysége az ismeretlen vidékek felfedezésére indul.
A misztikus atmoszférában úszó „vízi álmodozók” humorral és költőiességgel keltenek életre. Furcsa gólyalábasok, zsonglőrök és pimasz akrobaták, habhullámok és pirotechnika. Kihagyhatatlan vízi élmény. Finálé a Dombnál. A nemzetközi artistákból álló együttes még két meglepő megjelenéssel is meglepi a Sziget lakóit, a naprendszerünk legfontosabb égitestét megjelenítő NapŐrökkel és az éneklő rizsporos őrgrófokkal (Les Exquizes Marquizes, Les Gardiens du Soleil).

Az este egyébként a sztárok többek közt a Kasabian, a Muse, a Watch My Dying, Timo Maas és a Pannonia All-Stars Ska Orchestra lesz.

—-Maradjak tévéajánló—-

Péntek, augusztus 13.
22:20
DUNA Televízió

Nővérek

Menjek vagy maradjak – Sziget vagy Harry Potter 1

Az argentin-brazil-spanyol filmdráma Texasban játszódik 1984-ben. Natalia és Elena Levin nővérek, tinédzser korukban elválasztják őket egymástól és 9 év után, egy számukra idegen országban újra találkoznak. Natalia 1975 óta Spanyolországban él, barátja, Martin elvesztése után utazik nővéréhez. Édesapjuk újságíró, és mielőtt kiadnák regényét, meghal. Natalia az éjszaka belelapoz apja addig nem olvasott kéziratába, s nem tudja letenni. Fokozatosan feltárulnak előtte gyermekkora évei, a család viszontagságos élete, és ifjúságuk az argentin diktatúra éveiben…

Szombat, augusztus 14.
2:20
DUNA Televízió

Control

Menjek vagy maradjak – Sziget vagy Harry Potter 1

A fekete-fehér, angol-amerikai-ausztrál-japán életrajzi dráma csak felnőtteknek szól. Nem véletlen, mert a film a ’70-es évek végén befutott posztpunk zenekar, a Joy Division énekesének és dalszövegírójának tragikusan rövid életét dolgozza fel. Ian Curtis mindössze 23 éves volt, amikor öngyilkosságot követett el. Curtis depresszióra való hajlama már kamaszkorában elzárja a családjától és a világtól. A naphosszat az ágyán fekvő, zenét hallgató, cigiző tinédzser versekben próbálja kifejezni gyötrő életérzését…

Vasárnap, augusztus 15.
20:00
RTL Klub

Harry Potter és a titkok kamrája


Menjek vagy maradjak – Sziget vagy Harry Potter 1

Az iskolára hangolódás jegyében nézhetjük meg a gyerekekkel ezt a Harry Potter-részt. A kis varázsló nyári vakációja nem a legjobban sikerült. Mindezt tetézi, hogy megjelenik nála Dobby, a házimanó, hogy figyelmeztesse, nagy veszély leselkedik rá a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskola falai között. Harry és Ron lekési a Roxfort Expresszt, amely visszavinné őket az iskolába, így a repülő autóval indulnak útnak, nehogy elkéssenek az új tanév kezdetéről…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik